Avertisment OMS: Cazurile de demență s-ar putea tripla până în 2050

Redactor:
Mădălina Chițu
Avertisment OMS: Cazurile de demență s-ar putea tripla până în 2050
Cazurile de demență ar urma să se dubleze până în 2030 și să se tripleze până în 2050, avertizează OMS

Cazurile de demență, un sindrom cauzat de regulă de maladia Alzheimer, ar urma să se dubleze până în 2030 și să se tripleze până în 2050, putând atinge nu mai puțin de 115,4 milioane de persoane în întreaga lume, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății, în ultimul raport publicat pe această temă.

În prezent, aproape 35,6 milioane de persoane, la nivel mondial, suferă de o formă de demență, un sindrom, în general cronic, cauzat de diverse boli ale creierului care afectează memoria, rațiunea, comportamentul și aptitudinea de a face activități cotidiene.

Statisticile arată că 58% dintre pacienții care suferă de această afecțiune provin din familii cu venituri scăzute sau medii. Această proporție este susceptibilă să depășească 70% până în 2050, avertizează experții OMS.

Pe de altă parte, tratarea și îngrijirea persoanelor afectate de demență în lume are un cost ce depășește 461 miliarde de euro în fiecare an. Această sumă ia în calcul furnizarea de tratamente și de asistență socială, dar și reducerea sau pierderea veniturilor bolnavilor sau celor care îi îngrijesc. Potrivit OMS, doar opt țări la nivel mondial au un program național de luptă împotriva demenței.

În raportul său, organizația internațională le recomandă autorităților să implementeze programe axate în principal pe reducerea stigmatizării și furnizarea unor medicamente de o calitate mai bună. Totodată, în contextul în care absența diagnosticului este o problemă majoră, OMS pune de asemenea accentul pe îmbunătățirea formării personalului din domeniul sănătății, dar și pe diagnosticarea precoce și sensibilizarea publicului în fața bolii.

Inchide