Cât muncesc oamenii pentru un mic dejun: în Zurich – cinci minute, în Venezuela – nouă ore

Publicat: 07 03. 2017, 13:05

Dacă bugetul pentru micul dejun pare a fi nesemnificativ pentru economiile înfloritoare, în țările sărace prețurile mari au dus la malnutriție și revolte repetate; amintim aici protestele din unele țări ale Orientului Mijlociu și Africii de Nord în 2010 și 2011.

Indicele Bloomberg Global City Breakfast Index calculează costul mediu și accesibilitatea unui mic dejun tipic – o cană cu lapte integral, un ou, două felii de pâine prăjită și un fruct. Clasamentul se bazează și pe statisticile prețurilor în ultimile 12- 18 luni.

Indicele de accesibilitate relevă decalaje mari între orașele din vârful clasamentului și cele din coadă. Micul dejun costă doar puțin peste 1% dintr-o zi de plată pentru persoanele din Zurich sau Geneva, în timp ce ucrainenii din Kiev plătesc aproximativ 6%. În Asia, costul este mai mic de 1% în Osaka, comparativ cu 12% în Hanoi, Vietnam. Disparitatea cea mai largă este în America Latină: de la 2,4 % în Monterrey, Mexic, până la 111% în Caracas, capitala Venezuelei.

Citește în continuare pe bm.