Cele mai mari greșeli pe care le putem face pe caniculă

Publicat: 20 07. 2015, 13:43

”Trebuie ca în intervalul 11-18 să nu stăm în soare, să nu facem efort fizic în soare, să nu facem activități care să presupună efort fizic. Dacă totuși activitățile ocupaționale ne obligă să petrecem mai multă vreme în căldura de afară, atunci vom purta îmbrăcăminte amplă, vaporoasă, lejeră, de culoare deschisă, din fibre naturale, in, bumbac, mătase naturală. Capul va fi protejat cu pălărie de soare, șapcă sau umbrelă. Ochii vor fi protejați cu ochelari de soare, care chiar să protejeze”, a explicat Alis Grasu, într-un interviu pentru RFI.

Întrebată ce recomandă să se mănânce pe timpul caniculei, Alis Grasu a răspuns: ”Foarte important în aceste zile caniculare este regimul alimentar și în mod special, hidratarea organismului. Se vor consuma fructe și legume proaspete, care au un conținut mare de apă, pepene roșu, pepene galben, prune, struguri, roșii. De asemenea, se vor consuma alimente hipocalorice. Se va renunța la alimentele care au multe proteine”.

Referitor la băuturi, Alis Grasu a precizat că ”hidratarea are un rol foarte important. Se vor consuma între un litru și jumătate și doi litri de lichide pe zi. Când spun lichide spun apă minerală, apă plată, sucuri naturale mai puțin îndulcite, ceai mai puțin îndulcit sau neîndulcit. Se vor evita băuturile cu conținut ridicat în cofeină, băuturile alcoolice cu desăvârșire și băuturile foarte dulci”.

De asemenea, Alis Grasu a precizat că persoanele cu afecțiuni ale inimii trebuie să evite cu orice preț ieșirile în caniculă. ”Multe dintre persoanele care solicită serviciile de urgență sunt și persoane care au afecțiuni cronice preexistente, care nu-și iau medicația la timp, nu țin cont de indicațiile pe care tocmai le-am amintit și atunci prezintă acele lipotimii (n.r. leșin) în loc public, uneori chiar sincope, prin agravarea afecțiunii de bază”, a conchis șefa Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.