Cele mai nocive alimente pentru organism

Publicat: 05 04. 2016, 14:45
Actualizat: 01 10. 2018, 17:36

„O viața sănătoasă înseamă să mâncăm echilibrat, să facem mișcare, să iubim și să fim iubiți. Acestea sunt „ingredientele” pentru a arăta bine, îmbracați sau goi. E momentul să depășim credința că sportul sau alimentația sănătoasă sunt necesare doar din rațiuni estetice și să vedem valoarea reală a acestora, anume o îmbunătățire a calității vieții. Când avem un stil de viață sănătos, restul, implicit aspectul fizic, au de câștigat”, precizează pentru Gândul antrenoarea de fitness Cori Grămescu.

 

 

Cori Grămescu

 

”Trec peste alimentele evident nesanătoase, gen produsele prăjite din fast food-uri, și o să mă refer și alte categorii de alimente pe care nu ar trebui să le consumăm: 

 

1. Produsele de patiserie. Cred că cel mai nesănătos obicei al românilor este înlocuirea micului dejun cu 1-2 produse de patiserie și o cafea de la dozator. Fie că vorbim de covrigi sau de pateuri, trebuie să înțelegem că ne alimentăm organismul cu făină de proastă calitate, agenți de afânare și de creștere, coloranți alimentari, zahăr, grăsimi hidrogenate și multă sare. Decât să stăm la coadă la covrigerul minune, mai bine mâncăm acasă o felie de pâine cu telemea și un ardei sau o roșie, durează la fel de puțin să le preparăm și opțiunea este una sănătoasă, naturală și mult mai ieftină.

 

2. Sucurile procesate și dulci. Un pahar de 330 g de suc are 40 de g de zahăr și am văzut frecvent persoane care beau doar suc toată ziua. Este înfiorător de nesănătos pentru organism și este un obicei de care se scapă greu, adicția de zahăr fiind greu de controlat. Soluția ar fi să renunțăm la sucurile din comerț, să le înlocuim cu limonade îndulcite cu miere și să reducem treptat cantitatea de miere folosită, înlocuind-o cu diverse condimente: ghimbir, mentă, busuioc, rozmarin etc. 

 

3. Crănțănele: covrigei, bombonele, chipsuri, popcorn, semințe prajite cu sare, arahide prăjite, biscuiți sau fursecuri. Mulți dintre noi le consumă la birou sau la televizor, înainte de culcare, nerealizând ce deserviciu ne facem. Conțin foarte mult zahăr și sare, adesea fără un aport de fibre alimentare și la un cost caloric mare, calorii ce nu aduc în organism niciun beneficiu de vitamine sau minerale.

 

Ca regulă generală,  mâncarea procesată ne face, în ansamblu, rău pe termen lung, pentru că nu are valoare nutritivă și, la nivelul organismului, ne putem resimți: sistem imunitar scăzut, digestie cu probleme, dureri de cap etc. Când îi dai corpului în mod repetat ce nu îi e propice, acesta se va purta ca atare. Solutia vine din a alege să consumăm conștient cât mai multe legume, fructe, carne din sursă naturală, lactate, cereale integrale, să reînvățăm să gătim acasă, să înțelegem că a mânca echilibrat nu este echivalent cu o dietă de înfometare, ci este un act de grijă față de noi înșine”, mai spune Cori Grămescu.