De ce e bine să mâncăm avocado

Publicat: 07 05. 2016, 22:14

„Fructele de avocado aduc un aport nutritiv majoritar de glucide, vitamine și minerale. Avocado are un conținut ridicat de grăsimi și calorii (150-160 kcal/ 100 g de fruct, fără coajă sau sâmbure), dar gustul subtil și untos face din acesta unul dintre cele mai populare alimente uleioase, după nuci și semințe”, spune medicul specialist în diabet și nutriție Luminița Florea pentru Gândul.

1. Avocado este bogat în grăsimi mono-nesaturate: acizii grași oleici, Omega-6, acizi grași linoleici – cu efecte demonstrate cardio-protectoare și metabolice, de scădere a colesterolului rău LDL- colesterol. Studii de cercetare au demonstrat că dieta mediteraneană, bogată în acizi grași mono-nesaturați, ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) și contribuie la creșterea colesterolul bun (HDL), ajutând astfel la prevenirea bolilor coronariene și accidentelor vasculare cerebrale. Avocado este din acest punct de vedere o sursă prețioasă de nutrient de calitate superioară.

2. 100 gr de avocado oferă 6,7 g de fibre, adică 18% din DZR de fibre (efect de protecție a tubului digestiv, efect anti-constipație și de scădere a absorbției grăsimilor animale).

3. Fructele de avocado sunt bogate în minerale esențiale: fier, cupru, magneziu și mangan. Magneziul întărește oasele, ba mai mult, poate fi considerat un adevărat scut cardiac. Fierul și cuprul sunt necesare în producția de celule roșii din sânge. Sunt și o sursă de potasiu, 100 g de fructe oferind 485 mg sau aproximativ 10% din necesarul zilnic de potasiu.

4. De asemenea, este bogat în vitamine grase (liposolubile), cum ar fi vitaminele A, E, K, ce sunt concentrate în pulpa sa cremoasă.

5. Pulpa de avocado conține antioxidanți poli-fenolici (cryptoxanthină, luteină, zeaxantină, beta și alfa caroten). Aceștia au rol protector împotriva oxigen-derivaților din radicalii liberi și a speciilor reactive ale oxigenului (SRO), care joacă un rol important în procesul de îmbătrânire și în procesele diferitelor boli.