De ce ne fac rău mâncărurile tradiționale

Publicat: 14 05. 2016, 17:49

Ciolan afumat cu fasole. „Spre deosebire de iahnie, fasolea bătută are un indice glicemic mai ridicat, prin distrugerea bobului de fasole, adică este mai dulce. Nu e recomandat să asociați fasolea bătută cu carne, atunci când doriți să scădeți în greutate, ci cu legume crude sau gătite. Ciolanul afumat cu fasole nu reprezintă o combinație bună din punct de vedere nutrițional, prin asocierea dintre carbohidrați și grăsime animală. Acest fel de mâncare are o densitate calorică crescută, în plus este dificil de digerat. Ba mai mult, cotletul și ceafa de porc conțin multă grăsime animală de tip aterogen, adică nerecomandată celor cu afecțiuni cardiovasculare”, spune medicul Anda Avramescu pentru Gândul.

Snițelele, chiftelele prăjite. „În general, produsele „pane” au un conținut ridicat de grăsimi nesănatoase (grăsimi de tip saturat, mai ales dacă sunt din carne de porc, grăsimi care prin prăjire devin și mai periculoase pentru circulație (grăsimi de tip trans). Prin conținutul ridicat de grăsimi aceste produse aduc și un aport crescut de calorii. Grăsimile trans sunt în plus și grăsimi aterogene, cât și cancerigene””, spune Anda Avramescu.

Micii. „Sunt preparate tradiționale din carne tocată (porc, vită) măturate cu supă de oase, cu adaos de grăsime și condimente, de afanatori ( bicarbonat de sodiu) și de conservanți ( tip nitriți). Au un conținut ridicat de grăsimi saturate (aterogene), iar asocierea lor cu pâinea, alcoolul, îngreunează digestia. Pot conține și multă sare, fiind nerecomandate celor care suferă de hipertensiune”, afirmă Anda Avramescu

Ciorba de perișoare. „Conține carne tocată asociată cu albuș de ou, orez, amidon, de asemenea, combinații indigeste”, mai spune Anda Avramescu pentru Gândul.

Supa de găină (pasăre). „Mai ales din carne crescută organic, din pasăre de curte, este un preparat chiar fortifiant pentru organism. Nu se recomandă asocierea cu tăiței sau găluște, care conțin amidon și mult ou, ci este de preferată asocierea cu legume, la care se adaugă condimente naturale: piper, cimbru, pătrunjel, chimion, tarhon””, precizează nutriționistul pentru Gândul.

Ciorba de burtă. „Conține proteine cu valoare biologică scazută și multe grăsimi saturate. Asezonarea ei cu smântana crește densitatea calorică și afectează digestia. Nu se recomandă celor care suferă de gută, dar nici celor supraponderali. Este de evitat, chiar dacă se spune că e bună după un chef”, spune medicul Anda Avramescu pentru Gândul.

Cozonacul. „Este un dulce concentrat, dar și indigest prin combinația dintre făinos, zahăr cu grăsimi de tipul untului, margarinei, galbenușurilor. Pentru că are o densitate calorică ridicată, nu e indicat să se consume mai mult de o felie pe zi”, subliniază Anda Avramescu.