De ce trebuie să mânânci avocado

Publicat: 17 09. 2014, 17:23
Actualizat: 03 09. 2019, 00:16

Bogat în grăsimi, vitaminele K, C, B5, B6 și E, avocado este un fruct pe care specialiștii în nutriție îl recomandă deseori. Efectele sale benefice asupra sănătății organismului au fost observate de medicii din întreaga lume, drept pentru care acest fruct ar trebui să fie inclus în programul alimentar al oricărei persoane, scrie Business Insider.

Așadar, iată zece motive pentru care este bine să mănânci avocado:

1. Este foarte nutritiv – fructul de avocado conține 20 de tipuri de vitamine și minerale. Printre acestea se numără vitaminele A, B2, B2, B5, B6, K, C și E, potasiu și acid folic, magneziu, fier, zinc și cupru. Un singur fruct are 160 de calorii, 2 grame de proteine și 15 grame de grăsimi. Nu conține însă sodiu și este sărac în grăsimi saturate.

2. Conține mai mult potasiu decât bananele – potasiul este un nutrient pe care cei mai mulți oameni nu și-l iau în cantitate suficientă din alimentele pe care le consumă. Fructul de avocado este însă bogat în acest mineral. Studiile au arătat că potasiul reduce presiunea arterială, unul dintre factorii de risc pentru infarct sau insuficiență renală.

3. Este bogat în acizi grași monosaturați – acidul oleic pe care acest fruct îl conține reduce inflamațiile și are efecte benefice asupra genelor care provoacă apariția cancerului.

4. Conține fibre – aproximativ 25% din fibrele conținute de avocado sunt solubile, iar 75% insolubile. Fibrele sunt de ajutor în cazul curelor de slăbit, reduc presiunea arterială.

5. Consumul de avocado reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor – este cunoscut faptul că bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze ale deceselor la nivel mondial. Cele mai multe dintre aceste afecțiuni apar din cauza presiunii arteriale și nivelului mare al colesterolului. Fructul amintit are însă capacitatea de a reduce „colesterolul rău”.

6. Oamenii care mănâncă avocado sunt mai sănătoși – aceasta este concluzia unui studiu realizat recent în SUA. Persoanele care includ acest fruct în alimentația lor prezintă un risc mai mic de a avea probleme cu greutatea și au un metabolism mai bun.

7. Ajută organismul să absoarbă nutrienții din alte alimente – când vine vorba de nutrienți, nu doar cantitatea lor este importantă, ci și modul în care se absorb. Fructul de avocado și uleiul de avocado contribuie la acest proces.

8. Protejează vederea – bogat fiind în antioxidanți, fructul de avocado are capacitatea de a proteja sănătatea ochilor. Luteina și zeaxantina, pe care el le conține, reduc riscul de apariție a cataractei.

9. Te ajută să slăbești – pentru cei care încearcă să piardă în greutate, fructul de avocado este un aliment esențial. Asta pentru că este bogat în fibre, dar sărac în carbohidrați.

10. Este gustos și poate fi inclus ușor în alimentație – există numeroase rețete de mâncare sau prăjituri cu avocado. Fructul poate fi însă consumat și crud.