Descoperire: incredibilul efect al consumului de pește

Publicat: 23 01. 2014, 11:47
Actualizat: 27 03. 2019, 02:42

Consumul de pește și suplimente pe bază de ulei de pește, cu conținut ridicat de acizi grași Omega 3, poate preveni instalarea maladiei Alzheimer, împiedicând reducerea dimensiunii creierului odată cu înaintarea în vârstă, au constatat cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk.

Pe lângă beneficiile asociate cu sănătatea creierului, oamenii de știință din Statele Unite au descoperit că un nivel crescut de acizi grași Omega 3, regăsiți în peștele gras – hering, macrou, sardine, ton, somon -, dar și în peștele alb, precum codul, poate prelungi viața cu până la doi ani.

Pentru a preveni reducerea dimensiunii creierului, care este cauzată de înaintarea în vârstă și de maladia Alzheimer, oamenii de știință recomandă consumul de pește de două ori pe săptămână, precum și administrarea de suplimente cu ulei de pește o dată pe săptămână.

Unul dintre principalii acizi grași Omega 3 este acidul docosahexaenoic (DHA), care ajută neuronii să comunice mai bine între ei.

La experimentul cercetătorilor americani, de la Universitatea South Dakota din Richmond, au participat 1.111 femei, cu vârsta de aproximativ 70 de ani, înscrise în studiul Women’s Health Initiative Memory. Opt ani mai târziu, când femeile aveau 78 de ani, creierul acestora a fost scanat pentru a-i fi măsurat volumul.

Creierele femeilor care prezentau niveluri ridicate de acizi Omega 3 în limfocite, inclusiv DHA, aveau un volum mai mare decât creierele celorlalte voluntare.

Participantele la experiment cu un nivel dublu de acizi grași (7,5%, față de 3,4%) aveau un volum al creierului cu 0,7% mai mare.

James Pottala, autorul studiului publicat în revista Neurology, a afirmat că nivelurile scăzute de acizi grași erau asociate cu reducerea dimensiunii creierului.

„Aceste niveluri mai ridicate ale acizilor grași pot fi atinse cu ajutorul dietei și prin administrarea de suplimente, iar rezultatele sugerează că efectul asupra volumului creierului constă în întârzierea cu până la doi ani a procesului natural de pierdere a neuronilor, care intervine odată cu înaintarea în vârstă”, a declarat James Pottala.

Femeile cu un nivel mai crescut al acizilor grași Omega 3 aveau, de asemenea, un volum mai mare al creierului cu 2,7% în regiunea hippocampusului, centrul-cheie al memoriei. În cazul maladiei Alzheimer, hippocampusul începe să își reducă dimensiunile înainte de manifestarea primelor simptome.

Cea mai bună sursă de acizi Omega 3 o reprezintă peștele și uleiul de pește, deoarece corpul uman nu poate produce acizi esențiali Omega 3.