Descoperire unică a cercetătorilor: cea mai veche brățară din lume NU a fost realizază de strămoșii cunoscuți ai oamenilor, ci de o altă creatură controversată

Descoperire unică a cercetătorilor: cea mai veche brățară din lume NU a fost realizază de strămoșii cunoscuți ai oamenilor, ci de o altă creatură controversată
Publicat: 18/05/2017, 10:41
Peștera a fost numită după o ramură misterioasă din evoluția omenirii cunoscută sub denumirea de Denisovans, exemplare despre care se crede că au trăit în regiunea Munților Altai în estul Rusiei.
După ce au studiat genoamele anticilor Denisovieni, oamenii de știință au descoperit trăsături genetice similare cu cele ale oamenilor moderni din estul Asiei, întărind astfel teoria potrivit căreia această specie adiacentă a coexistat și, probabil, a și interferat cu strămoșii noștri neanderthalieni.
Înaintea descoperirii brățării opinia general răspândită era aceea că oamenii din ramura Denisovan au fost mai primitivi decât„verișorii” lor din Neanderthal, iar capacitatea lor și priceperea necesare pentru a realiza astfel de obiecte pun serios la îndoială această teorie.
Digital Journal transmite că experimentele făcute pe bijuteria descoperită în Siberia au revelat posibilitatea ca aceasta să fie realizată de homo sapiens sau de neanderthalieni, iar cercetătorii sunt încrezători că obiectul a fost creat cu 30.000 de ani înaintea Epocii de Piatră. Brățara realizată din clorit, o piatră care se găsește la aproape 150 de mile depărate de grota în care s-a făcut descoperirea, aparține acum Muzeului de Istorie și Cultură Umană din Siberia.
„Abilitățile creatorului acestei piese au fost perfecte. Inițial am crezut că a fost realizată de neanderthalieni sau de oamenii moderni, dar s-a dovedit că maestrul manufacturier era un Denisovan”, a declarat Irina Salnikova, directorul muzeului, pentru Mail Online.„E puțin probabil să fi fost folosită ca podoabă de zi cu zi. Cred că această brățară, atât de frumoasă și atât de fragilă, era purtată doar în momente speciale”, a explicat șiAnatoly Derevyanko, directorul Institutului de Arheologie și Etnografie al Academiei Ruse de Științe.
Din fragmentele analizate, cercetătorii au ajuns la concluzia că obiectul era, cel mai probabil, purtat la mâna dreaptă, de o femeie sau un copil. După modul în care a fost realizată brățara, oamenii de știință au stabilit că, cel mai probabil, maestrul preistoric era extrem de priceput în tehnici care până acum nu erau considerate specifice Epocii Paleolitice.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase