Evreii încep vineri Paștele și sărbătoresc eliberarea din Egipt cu o cină rituală

Publicat: 03 04. 2015, 19:27
Actualizat: 08 04. 2019, 10:13

Potrivit datelor recensământului din 2011, în România sunt 3.300 de etnici evrei.

În întreaga lume trăiesc 18 milioane de evrei, dintre care 6,3 milioane sunt în Israel, 8,3 milioane în Statele Unite și 1,5 milioane în Uniunea Europeană.

Președintele Comunității Evreiești din Suceava, profesorul Sorin Golda, spune că Pesah-ul, care în traducere din aramaica veche înseamnă reînnoire, renaștere, a devenit, prin filieră latină, Paște.

El a precizat că, potrivit tradiției ebraice, sărbătoarea Pesah trebuie să cadă primăvara, începe din ziua de 14 Nisan și se încheie în ziua de 21 Nisan pentru evreii din Israel și în 22 Nisan pentru evreii din diaspora, cea de-a opta zi fiind stabilită pentru a aminti de dărâmarea celui de-al doilea Templu de la Ierusalim și de răspândirea evreilor în lume.

Golda a spus că Pesah este o sărbătoare „a libertății” celebrată de evrei în amintirea eliberării din sclavia egipteană și a ieșirii din Egipt sub conducerea lui Moise, dar și a suferințelor îndurate de popor în timpul peregrinării prin deșert.

„Sărbătoarea Pesah la evrei înseamnă al doilea certificat de naștere pe care Dumnezeu îl dă poporului prin Moise și fratele lui, Aaron, eliberându-l din sclavia de vreo 460 de ani a Egiptului, cu promisiunea făcută de Dumnezeu de a forma o țară, după anii de peregrinare prin deșert”, a spus Golda.

Pesah începe, de obicei, cu o masă specială numită Seder, iar cel mai vârstnic bărbat al familiei sau al comunității spune povestea lui Moise și Aaron. Masa are un rol simbolic, și anume acela de a nu se uita că libertatea este cel mai bun preț al omului.

„La masa de Seder există un simbol specific, format din ierburi amare și un os, care are aceeași semnificație: de a nu uita. La această masă se beau câte patru pahare de vin provenit din Israel. Tradițională, așa cum este amintită în Vechiul Testament, este pasca sau azima, făcută din aluat nedospit”, a explicat Golda, arătând că, timp de șapte zile, din alimentație lipsește orice produs obținut prin dospirea unui aluat, fiind singura interdicție din perioada Pesah-ului.

La masa de Seder se servește o mâncare pe bază de cartofi, la care se adaugă ouă fierte tari, prăjituri făcute cu o făină specială, cu ou, hrean și preparate din carne cucher. Primul ou care se mănâncă la această masă este împărțit întregii familii, ca simbol al unității.

În județul Suceava, comunitatea evreiască are 128 de membri, din care aproape jumătate trăiesc în municipiul Suceava.