Fost director al CET Iernut, trimis în judecată pentru că a prejudiciat Centrala cu peste 10.000 lei

Fost director al CET Iernut, trimis în judecată pentru că a prejudiciat Centrala cu peste 10.000 lei
Publicat: 15/11/2013, 16:31
Actualizat: 22/03/2019, 06:56

Fostul director executiv al CET Iernut, Ștefan Harko, a fost trimis în judecată, vineri, de DNA după ce nu a contorizat corect cantitatea de apă potabilă furnizată unei firme și a permis acesteia racordarea clandestină, prejudiciind astfel centrala cu peste 10.000 de lei, informează DNA.

Potrivit rechizitoriului procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Târgu Mureș, Ștefan Harko, în calitate de director tehnic al Sucursalei Electrocentrale Mureș – Centrala Termoelectrică (CET) Iernut, în perioada aprilie 2006 – aprilie 2007, nu a asigurat contorizarea apei potabile furnizate către o societate comercială. Astfel, Harko a impiedicat măsurarea cantităților de apă și, implicit, încasarea contravalorii acestora.

„Mai mult, pentru a ajuta societatea comercială, în sensul de a-i crea un avantaj patrimonial prin neplata cantităților de apă potabilă furnizate, inculpatul a înmânat contractul de furnizare a apei inculpatei Hațegan Cristina (fost șef al Compartimentului Achiziții Publice, n.r.) care, deși avea obligația, nu a făcut demersuri pentru înregistrarea lui în contabilitate”, potrivit anchetatorilor.

Ulterior, în cursul anului 2007, când a devenit director executiv al CET Iernut, Harko a „omis” să facă orice demers necesar pentru a stopa furnizarea de apă potabilă către firma pe care o favorizase anterior ori să legalizeze prestarea acestui serviciu. De asemenea, fostul director a permis executarea clandestină a racordului de apă către firma respectivă și nu a comunicat nimănui prestarea acestui serviciu.

„În calitate de director executiv, știind că societatea pe care o conduce furnizează fără nici un titlu și absolut gratuit și nelimitat apă potabilă către aceeași societate comercială pe care o favorizase anterior, inculpatul nu a efectuat nici un demers pentru legalizarea prestării serviciului”, mai arată DNA.

Astfel, potrivit procurorilor anticorupție, a fost creat un prejudiciu în sumă de 10.699,34 lei în dauna Centralei Termoelectrice Iernut.

Ștefan Harko este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. De asemenea, a mai fost deferită justiției, în același dosar și Cristina Hațegan, șef al Compartimentului Achiziții Publice până la 1 aprilie 2011 și inginer principal pe probleme de achiziții în Compartimentul Achiziții – Contracte Vânzări din cadrul CET Iernut. Ea este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Luduș.

Otilia Ciocan, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase