Importanța fibrelor alimentare pentru sănătate

Publicat: 11 07. 2016, 12:38
Fibrele sunt probabil cel mai bine cunoscute pentru abilitatea de preveni și ameliora constipația, ajută tranzitul intestinal. Cu toate acestea, alimentele bogate în fibre oferă și alte beneficii, cum ar fi menținerea unui greutăți sănătoase și a unui nivel normal de colesterol și glucoză din sânge – se reduce astfel și riscul diabetului și a bolilor de inimă.
 
Conținutul de fibre alimentare într-un anumit produs poate fi dedus, ținând cont de aspectul exterior, de originea și de calitatea acestuia. În general, cu cât este mai puțin rafinat produsul de origine vegetală, cu atât acesta conține mai multe fibre.
 
Produsele de origine animală, cum sunt carnea, lactatele și ouăle, nu conțin fibre, acestea găsindu-se doar în produsele vegetariene, precum legumele, cerealele integrale, semințele, nucile și plantele cu boabe (fasole, mazăre). Cantitatea de fibre diferă de la un produs la altul. Fibrele nu au valoare energetică (calorii).
 
Fibrele se găsesc în alimentele de origine vegetală – cereale integrale, legume , fructe, leguminoase și sunt de două tipuri.
 
Fibre insolubile – componente ale pereților celulelor vegetale.  Nu pot fi digerate, iar rolul principal al acestor fibre este acela de a preveni constipația și problemele asociate constipației. Fibrele insolubile sunt benefice pentru tranzitul intestinal și pot fi de ajutor în prevenirea problemelor digestive.
Cele mai bune surse de fibre insolubile:
 
Tărâțele de grâu, de porumb, de orez
Legume – varză, conopidă, sfeclă, morcovi
Nuci, semințe
Produse din cereale integrale
Atenție! Dacă suferi de diaree ar trebui să limitezi cantitatea de fibre din dieta ta zilnică!
 
 
Fibre solubile – componente din interiorul celulelor vegetale.  Unul dintre rolurile majore ale acestor fibre este scăderea colesterolului din sânge. Constipația ușoară poate fi tratată prin creșterea cantității de fibre în dietă și asigurarea unei hidratări eficiente. Încearcă să consumi mai multe fructe, legume, fulgi de ovăz sau semințe de in.
Cele mai bune surse de fibre solubile:
 
Ovăz (mai ales târâțe), secară, orz
Fructe – mai ales banane și mere
Legume – în special morcovii și cartofii
Semințe de in
Leguminoase – fasole, mazăre
Produse de soia
Cele mai multe alimente de origine vegetală, cum ar fi ovăzul și fasolea, conțin ambele tipuri de fibre, solubile și insolubile. Însă, cantitatea diferă de la aliment la aliment. Pentru a te bucura de toate beneficiile acestora, consumă o varietate de alimente bogate în fibre.
 
Citește în continuare pe csid.ro