Leguma care a declanșat criza în una dintre cele mai mari țări din lume

Publicat: 20 03. 2017, 13:04
Actualizat: 19 08. 2017, 13:36

În India explozia prețului cepei în 2010 a dus la revolte, iar guvernul a fost forțat să intervină, interzicând exporturile de ceapă și au scăzut taxele pentru importul de ceapă. Oamenii din India consumă circa 15 milioane de tone de ceapă pe an, iar această legumă este văzută ca un indicator al sănătății economiei indiene.

Criza a fost declanșată de precipitațiile abundente în zonele de producție a cepei, iar acesta a dus la o penurie de ceapă și implicit explozia prețurilui pentru această legumă. Retailerii au profitat și au avut o marjă de profit și de peste 135% încasând profituri de 15.000 de dolari pe zi. Peste 20.000 de oameni au protestat pe străzile din New Delhi, iar femeile și copii au purtat ghirlande de ceapă în jurul gâtului simbolizând inflația alimentelor de bază. Nu este pentru prima dată în istorie când ceapa provoacă tulburențe în India. Prețul crescut al cepei a doborât puterea centrală în 1980, apoi din nou în 1998, când BJP a pierdut majoritatea în statele majore din cauza prețului cepei.

Ceapa se situează pe locul trei din rândul vegetalelor produse în lume. În India însă, au o importantă mult mai mare, definită nu doar de rolul acestora din meniurile a milioane de indieni, săraci sau bogați, precum și din modul în care influențează sistemul politic.

Potrivit informațiilor World Food Programme, familiile cheltuiesc în medie în jur de 60-80% din venituri pe alimente. Atunci când prețurile cresc prea mult și prea repede efectul poate fi sever asupra familiilor sărace care sunt obligate să taie din lucrurile „non-estențiale” precum manuale școlare, medicamente sau haine

Organizația Națiunilor Unite a compus un coș cu cele mai întâlnite alimente: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.În ianuarie 2017 prețul mediu al acestui coș a crescut cu 12% față de ianuarie 2016, informează World Economic Forum.

Unul dintre motivele ale acestei evoluții este creșterea prețului zahărului. Acum te costă cu 45% mai mult să-ți îndulcești ceaiul decât în ianuarie 2016, în timp ce prețul laptelui folosit pentru cafea a crescut cu 33%, iar uleiul pentru salată cu 34% comparativ cu anul trecut. Doar prețul carnei a rămas stabil, crescând doar cu 8%.