NASA de România a lansat, cu succes, prima rachetă spațială românească – GALERIE FOTO

Redactor:
Dan Radu
ARCA a lansat, cu succes, prima rachetă spațială românească.

Asociația Româna pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) aanunțat că a lansat cu succes prima rachetă spațială românească,Helen 2. Racheta a decolat sâmbătă, de la bordul navei NSSL 281Constanța, aflată în largul Mării Negre. Racheta, împreună cubalonul cu aer cald care a fost folosit la ridicarea acesteia înaer au fost încărcate pe vas încă din șapte septembrie, împreună cuaparatura necesară îndeplinirii misiunii.
Pe lângă posturile de monitorizare a activității generale, adatelor de zbor primite prin satelit, a datelor de zbor obținuteprin telemetrie radio și postul de monitorizare manuală a zborului,membrii ARCA au avut la bord și posturi de recepție TV pentrucamerele montate în capsula balonului și în interiorulrachetei.
Imaginile, detaliile și rezultatele zborului vor fi comunicatemâine.
Prima încercare a avut loc anul trecut, însă balonul care trebuiasă ridice racheta până la 14.000 de metri, de unde aceasta urma săfie lansată cu ajutorul motorului alimentat cu apă oxigenată nu afuncționat.
De atunci, ARCA a efectuat mai multe teste, unul dintre ele laRâșnov, unde balonul a ridicat racheta de 1.800 de kilograme pânăla altitudinea de 5.000 de metri.
ARCA, o asociație privată non-profit, este înscrisă în competițiaGoogle Lunar X Prize, care are ca scop trimiterea pe lună a uneinave fără echipaj uman de către întreprinzători privați. Premiuleste de 30 de milioane de dolari, iar misiunea trebuie îndeplinităpână în 2015.

CITEȘTE ȘI NASA de România va trimiteun roboțel pe Lună

Lansarea rachetei românești,amânată pentru începutul anuluiviitor

Vezi aici simularea video alansării în spațiu a primei racheteromânești

Românii trimit prima rachetă înspațiu. Miza: un premiu de 30 de milioane dedolari

Inchide