O concluzie îngrijorătoare despre bucătăriile de la locul de muncă – STUDIU

Publicat: 24 04. 2013, 15:36
Actualizat: 19 05. 2015, 03:30

Cele mai multe dintre bucătăriile de la locul de muncă sunt mai murdare decât toaletele și pot declanșa o serie de boli grave, afirmă autorii unui studiu recent, informează dailymail.co.uk.

Potrivit acestui studiu, jumătate din bucătăriile de la locul de muncă sunt contaminate cu concentrații periculos de mari de bacterii coliforme – bacterii prezente în fecale -, care pot declanșa maladii gastrointestinale.

Același studiu a evidențiat faptul că peste un sfert din blaturile din jurul chiuvetelor depășesc de patru ori concentrația maximă admisă de bacterii coliforme.

Mânerele și interioarele frigiderelor din bucătăriile de la locul de muncă sunt la rândul lor acoperite cu bacterii. O treime dintre aceste spații prezintă concentrații ridicate de bacterii coliforme, 30% dintre cuptoarele cu microunde sunt contaminate la rândul lor, în special în jurul mânerelor și al butoanelor.

Nici băutorii de ceai nu sunt scutiți de aceste pericole – peste 40% dintre mânerele ibricelor din aceste bucătării sunt contaminate cu concentrații de bacterii mai mari decât cele prezente pe ușile de la toalete.

Rezultatele acestui studiu, realizat la inițiativa asociației Initial Washroom Hygiene, au arătat că 75% din totalul suprafețelor din bucătăriile de la locul de muncă sunt acoperite cu mai multe bacterii decât coșul sanitar dintr-o toaletă.

Studiul a fost realizat pe baza a 280 de probe recoltate din 70 de bucătării ale unor firme.

Potrivit unui alt studiu recent, o singură persoană poate contamina jumătate din totalul suprafețelor dintr-un birou, prin atingere, până la pauza de prânz.

Cercetătorii de la Universitatea Arizona au descoperit că telefoanele, monitoarele, mesele, mânerele ușilor, fotocopiatoarele, butoanele din ascensoare și frigiderele din bucătăriile firmelor pot fi contaminate foarte repede de un singur angajat care este bolnav.

Același studiu a dezvăluit, totodată, că o serie de măsuri foarte simple – spălatul mâinilor, folosirea unui gel antibacterian și curățenia zilnică a birourilor – reușesc să reducă drastic riscul de infectare a angajaților.