• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Obezitatea infantilă predispune la boli caracteristice adulților

Obezitatea infantilă predispune la boli caracteristice adulților
Specialiștii în nutriție avertizează că numărul copiilor obezi este în creștere. Potrivit unei cercetări realizate la Cluj, cu date venite de la medicii școlari, 3,5 la sută dintre minori sunt obezi, susține prof. dr. Nicolae Hâncu, președintele Fede­rației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Specialiștii în nutriție avertizează că numărul copiilor obezieste în creștere. Potrivit unei cercetări realizate la Cluj, cudate venite de la medicii școlari, 3,5 la sută dintre minori suntobezi, susține prof. dr. Nicolae Hâncu, președintele Fede­rațieiRomâne de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Specialistulprecizează că datele se referă numai la obezitate, dar numărulcopiilor cu o greutate mai mare decât cea normală este mult mairidicat.

„Din păcate, date concrete nu există, dar este suficient să neuităm în jur și vom constata că puștii din ziua de azi au câtevakilograme în plus”, completează pentru gândul prof. dr. Hâncu.Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului deCercetări Alimentare, pre­cizează că studiile care s-au făcut înultimii ani arată că obezitatea infantilă este în creștere, ceea ceatrage patologii, respectiv boli cronice, care până acum eraucaracteristice adulților.

În România, mediul familial nu este un exemplu bun pentru copii,susține prof. dr. Mencinicopschi. Cei mici nu au discernământul dea alege ceea ce este sănătos, așa că sunt la „discreția” bunicilor,a părinților, a reprezentanților diverselor instituții școlare șitind să devină dependenți de alimente sărace în nutriențiesențiali.

Un alt pericol în ceea ce privește educația copiilor este faptulcă mulți dintre aceștia sunt sedentari, părinții îi lasă să îșipetreacă mult timp în casă, la televizor sau la calculator, lecumpără tot felul de jucării pentru a-i ține ocupați, uitând căactivitatea fizică este esențială pentru buna dezvoltare a oricăruicopil. Părinții, susține specialistul, își obiș­nuiesc copiii săconsume tot felul de sucuri din comerț, bogate în zaharuri și altesubstanțe nocive pentru organism în loc să bea apă. „Copiii nu suntînvățați să aibă mese regulate, iar pe cei care refuză să mănâncepărinții îi stimulează cu tot felul de dulciuri rafinate în loc săle ofere fructele atât de importante pentru organism. Nu în ultimulrând, trebuie evitată apariția stilului de viață fast-food”,susține prof. dr. Mencinicopschi.

Inchide