Opt mituri despre consumul de carne

Publicat: 03 03. 2014, 10:04
Actualizat: 08 08. 2014, 22:51

Consumul de carne este adeseori incriminat și pus îl legătură cu mai multe boli, ceea ce îi determină pe mulți să o consume în cantități foarte mici sau să devină vegetarieni. Business Insider a făcut o selecție de opt mituri referitoare la consumul de carne.

1. Preparatele din carne nu sunt digerate complet și ajung „să putrezească” în colon. În realitate, enzimele digestive și acidul gastric dizolvă, încet-încet, carnea ajunsă în stomac, iar în intestinul subțire proteinele sunt „transformate” în aminoacizi, iar grăsimile în acizi grași. Digestia este făcută „ca la carte” și nu mai rămâne nimic care „să putrezească” în colon.

2. Carnea are un conținut bogat de grăsimi saturate nocive și colesterol. Studii noi arată că însă că nici colesterolul și nici grăsimile saturate. Mai mult, colesterolul are un rol foarte important în corp, găsindu-se în membrana celulară și producând hormoni.

Statisticile arată că în cazul a 70% dintre oameni, colesterolul din dietă este are efecte reduse asupra colesterolului din sânge. Din acest motiv, studiile efectuate pe populații numeroase, consumatoare de grăsimi saturate și colesterol, nu arată o legătură directă cu riscul ridicat al bolilor cardiace. Cu toate acestea, consumul excesiv de alimente bogate în colesterol afectează ficatul.

3. Carnea provoacă boli cardiace și diabet de tip 2. Afirmația este falsă, potrivit sursei citate, în contextul în care aceste boli au apărut recent, iar carnea este consumată încă din antichitate. În acest sens, un studiu realizat în 2010, în care au fost concentrate datele din alte 20 de studii efectuate pe 1,2 milioane de oameni, arată că nu există nicio legătură între consumul de carne roșie neprocesată și bolile cardiace și diabet.

4. Carnea roșie favorizează apariția cancerului. La fel ca și în cazul bolilor cardiace și a dibetului de tip 2, cancerul este o boală relativ recentă. Pe de altă parte, carnea roșie procesată poate duce într-adevăr la îmbolnăvire, dar și în acest caz părerile sunt împărțite. Astfel, există studii care demonstrează că anumite boli pot fi provocate de consumul de carne procesată, dar și cercetări care le contrazic. 

Potrivit testelor realizate pe animale, consumul de carne pregătită la temperaturi ridicate timp îndelungat poate fi pus în legătură cu apariția cancerului. 

5. Oamenii sunt erbivori și nu sunt „construiți” să mănânce carne. Afirmație contrazisă de strămoșii noștri care erau mari consumatori de carne, iar organismul uman s-a adaptat rapid la această hrană, tocmai pentru a digera bine proteinele animale. Mai mult, potrivit sursei citate, consumul de carne a dus la evoluția cerebrală.

6. Carnea este nocivă pentru sistemul osos și duce la osteoporoză. Este adevărat că produsele din carne reduce calciul din organism, este vorba doar despre un efect pe termen scurt. Mai mult, proteinele au un efect benefic asupra sistemului osos, mai ales pentru persoane trecute de 30 de ani. 

7. Consumul de carne nu este necesar pentru a fi sănătos. Deși este parțial adevărat, asta nu înseamnă că oamenii chiar ar trebui să renunțe la acest aliment. În primul rând pentru că are mulți nutrienți buni pentru organismul uman, precum vitamina B12, proteine și creatină.

Evident, se poate trăi și fără carne. dar specialiștii susțin că astfel nu se atinge nivelul optim al sănătății, iar carnea este alimentul aproape perfect pentru oameni.

8. Carnea îngrașă. În realitate, proteina este cel mai prietenos macronutrient care duce la scăderea în greutate. Mai multe studii arată că oamenii care consumă carne mănâncă mai puțin și își reduc aportul de calorii. Totodată, nivelul mai ridicat de proteine duce și la o creștere a masei musculare.