Povestea „celui mai blestemat oraș din Europa”, despre care italienii nu vor să vorbească niciodată

Publicat: 12/05/2015, 11:59

Italienii nu doresc să discute despre Colobraro și polițiștii nu îi amendează pe cei care depășesc viteza pe drumurile din oraș, de teamă că ar putea fi bântuite, scrie Daily Mail. Reputația întunecată a reprezentat însă o mină de aur pentru localnici, în condițiile în care turismul a înflorit în regiune.

Orașele vecine din Basilicata, sudul Italiei, se referă la Colobraro ca la „acel oraș” și mulți locuitori evită să traverseze ruinele-labirint din zonă.

Povestea blestemului este la fel de vechi precum orașul și are legătură cu originea numelui său, „coluber”, „șarpe” în latină, întruchiparea răului.

În prima jumătate a secolului trecut, se spune că un avocat și o vrăjitoare au readus blestemul asupra orașului Colobraro. Povestea spune că Biagio Virgilio, un avocat bogat, care nu pierduse niciun caz, era înconjurat de dușmani.

Într-o zi, aflându-se la tribunal, Virgilio a exclamat: „Dacă ceea ce spun este fals, atunci să cadă candelabrul din tavan!”

Candelabrul a căzut și din fericire nimeni nu a fost rănit, dar numele avocatului a fost asociat cu blestemul și locuitorii au spus că acesta afectează reputația orașului. De fiecare dată când se întâmpla ceva în oraș, locuitorii dădeau vina pe avocat și atât el, cât și rudele sale au fost nevoiți să plece din Colobraro.

În cautarea „fattucchierei”

Ulterior, un antropolog a vizitat orașul în căutarea așa-numitei „fattucchiera” – o vrăjitoare care să înlăture „ochiul rău”, care s-ar datora gândurilor negative ale oamenilor.

El a întâlnit-o pe „La Cattre”, o femeie bătrână (foto), crezând că este cea pe care o căuta. În timpul vizitei, omul s-a plâns că atât el, cât și echipa sa, au suferit accidente misterioase.

Elena di Napoli, ruda „vrăjitoarei”, spune însă că stră-străbunica ei era doar o bătrânică simpatică. De-a lungul deceniilor, alunecările de pământ, accidentele sinistre și poveștile legate de adunările vrăjitoarelor au alimentat superstiția și italienii nu doresc să discute despre Colobraro.

Se spune însă că blestemul îi afectează doar pe vizitatorii orașului Colobraro. Pentru locuitori, reputația reprezintă o cruce greu de dus, dincolo de turiștii care generează profituri. „Aici nu aveam liceu și am fost nevoit să merg în Tursi”, își amintește Gaetano Virgallito, care locuiește acum la Roma. „Colegii mei râdeau de mine și spuneau că le aduc ghinion”.

Șoferii superstițioși scapă de amendă

De blestem țin cont și polițiștii, care nu îi amendează pe șoferii care circulă cu viteză pe străzi, de teama consecințelor supranaturale. O anecdotă amuzantă spune că bărbații din alte orașe obișnuiesc să își atingă zona genitală, atunci când aud cuvântul Colobraro, „pentru a alunga blestemele”.

În timpul festivalului de vară din Colobraro, denumit Visul Nopții în „Acel Oraș”, artiștii spun povești despre vrăjitoare, magie și blesteme. La intrarea în oraș, negustorii vând amulete pentru cei care vor să se protejeze de rău, deși realitatea este cu totul alta.

„Putem transforma blestemul în magie”, explică Virgallito. „Colobraro este un loc magic, vino și vei înțelege de ce. Este poziționat pe ultimul deal, înainte de mare și oferă panorame extraordinare. Aici nu există nimic rău. Toate aceste povești stranii rezidă din legenda potrivit căreia noi aducem ghinion, dar orașele din jur spun asta deoarece ne invidiază. Invidia este rea, nu noi”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...