Reginei Elizabeth a II-a îi place să-și „bage nasul în oale”. „Conduce bucătăriile de la Buckingham Palace cu o mână de fier”

Publicat: 20 03. 2015, 18:20

Miercuri, chef-ul Darren McGrady a relatat o serie de întâmplări din anii pe care i-a petrecut în calitate de bucătăr principal al prințului Charles și al prințesei Diana la Kensington Palace. Bucătarul de origine scoțiană și-a exprimat afecțiunea sinceră pe care o avea pentru soția prințului Charles, pe care o considera o persoană de o mare simplitate.

Situația a fost cu totul alta atunci când el a evocat joi, pentru site-ul Recipes Plus, atmosfera care domnește în bucătăriile de la Palatul Buckingham, pe care le consideră „o mică firmă”, care funcționează la sfert de cheie și al cărei suveran absolut este chiar regina Elizabeth a II-a.

Darren McGrady își amintește și de prima lui deplasare, pe vremea când era un tânăr ajutor de bucătar, alături de alți 99 de angajați ai casei regale, la Balmoral, pentru sejurul estival al reginei Elizabeth a II-a.

„Eram atât de încântat că mă aflam acolo. Nu doar că mă aflam alături de familia regală, ci, mai ales, pentru că puteam să o văd pe regină!”, spune el.

Într-o dimineață, bucătarul-șef din acea vreme i-a cerut să pregătească o comandă specială pentru regină: morcovi. Darren McGrady a respectat instrucțiunile în cele mai mici detalii: i-a curățat, apoi i-a tăiat cu multă rigurozitate în bucăți cu forme și mărimi identice. A fost o muncă îndelungată și plictisitoare, pe care a efectuat-o însă cu multă teamă. „Îi plac morcovii, nu-i așa?”, l-a întrebat el pe majordomul venit să ia prețioasele legume, pe care Darren le plasase cu multă atenție într-un coș. „Nu sunt pentru regină, ci pentru caii ei”, i-a răspuns majordomul.

„Iată, aceasta a fost prima mea sarcină de lucru pentru Elizabeth a II-a: să gătesc pentru caii ei”, a declarat, amuzat, Darren McGrady.

Maestrul bucătar mai spune că regulile de la Palatul Buckingham sunt extrem de stricte. Ordinele – foarte precise – trebuie să fie respectate la virgulă. „Regina este ca toate acele doamne șarmante, mici de înălțime și vârstnice, în sensul că lor le place ca lucrurile să fie făcute într-un anumit fel și ele să fie făcute astfel tot timpul!”.

Anumite alimente sunt „proscrise” la Buckingham Palace: „Niciodată usturoi și foarte puțină ceapă”, spune McGrady. „Și nu veți vedea niciodată vreo bucățică de carne în sânge la masă, pentru că reginei nu-i place deloc și preferă friptura foarte bine pătrunsă. Mănâncă doar produse de sezon și poate să trimită foarte ușor un platou înapoi la bucătărie dacă acesta conține fructe și legume ce nu sunt specifice acelui anotimp”.

„De fapt, regina nu este absolut deloc o gurmandă”, spune Darren McGrady. „Mănâncă pentru a trăi, în timp ce soțul ei trăiește pentru a mânca! El adoră să gătească pe grill și chiar este un bucătar foarte bun”, a adăugat chef-ul britanic.

Singura mare slăbiciune culinară a reginei Elizabeth a II-a: Chocolate Biscuit Cake. În fiecare zi, mai multe prăjituri sunt preparate pentru regină și angajații ei. După ce regina a gustat pentru prima dată din prăjitură, toți angajații au dreptul să mănânce. Cu excepția cazului în care este vorba despre Chocolate Biscuit Cake, de care nimeni nu are dreptul să se atingă.

„Este singura prăjitură din care ea comandă o bucată în fiecare zi, până când tortul se termină”, spune Darren McGrady. „Mănâncă o mică bucată în fiecare zi, până când rămâi în bucătărie cu o bucățică minusculă. Însă chiar și acea bucățică minusculă trebuie să i-o păstrezi. Dacă lipsește o firimitură, ea remarcă acest lucru. Reginei îi place atât de mult acest desert, încât, atunci când se deplasează prin regat, Chocolate Biscuit Cake o urmează peste tot, cu trenul!”.

Darren McGrady a vorbit și despre ritualul oficial care se desfășoară la fiecare banchet oficial organizat de regina britanică: „Un majordom stă în spatele reginei Elizabeth a II-a cu o mică telecomandă și, imediat ce regina termină de mâncat un preparat și își pune furculița și cuțitul pe masă, el apasă pe un buton care trimite un semnal luminos roșu sau verde în bucătărie. Imediat, servitorii răsar de nicăieri și schimbă farfuriile. Și, chiar dacă nu ai terminat ce aveai în farfurie, ei debarasează toată masa. Ai zice că ea e un comandant militar!”.