Rețeta uneia dintre cele mai cunoscute băuturi din lume, creată de un sclav

Publicat: 29 06. 2016, 09:21

Până în prezent, povestea spunea că cel care descoperise rețeta fusese Dan Call, un muncitor dintr-o distilărie. Acesta l-a învățat, la rândul său, pe tânărul său ucenic, Jasper Newton ,,Jack” Daniel.

Această poveste se pare că nu este adevărată, iar brandul este în sfârșit gata să îmbrățișeze istoria sa controversată după oficialii au dezvăluit că nu Dan Call a fost autorul rețetei de whiskey, ci Nearis Green, unul dintre sclavii lui Call.

Conform unei biografii din 1967, Call i-ar fi spus sclavului său să-l învețe pe Daniel tot ce știa despre whiskey. Daniel și-a deschis propria distilerie un an mai târziu unde a angajat doi dintre fiii lui Green.

Phil Epps, directorul de brand la nivel mondial pentru Jack Daniel a deținut distileria timp de 60 de ani, scrie bm. Acesta insistă asupra faptului că nu a fost o decizie bună ca Nearis Green să fie exclus din istoria băuturii. Totuși la momentul respectiv, Jack Daniels încerca să se extindă spre sudul Statelor Unite, unde cu siguranță nu ar fi apreciat originea băuturii.

Unii critici spun că Jack Daniels și-a îmbrățișat trecutul abia acum deoarece vor să „vândă” această acțiune tinerilor, în rândul cărora este la modă să susțină cauze sociale.

La începuturi, foarte mulți sclavi lucrau în această industrie, iar abilitățile acestora de a face whiskey erau foarte apreciate. Istoricii consideră că anumite metode utilizate în creația whisky-urilor americane, nu se găsesc în tradițiile germane sau britanice, ci și-ar putea găsi proveniența pe continentul african.

Din păcate, s-a scris foarte puțin despre contribuția sclavilor la crearea whiskey-ului, astfel istoricii au foarte puține indicii cu privire la modul în care bărbații și femeile înrobite au creat whisky-ul american.