Șapte soluții prin care putem reduce riscul contactării unei viroze când călătorim cu avionul

Publicat: 09 11. 2014, 21:51
Actualizat: 10 11. 2014, 14:02

Spațiul închis al cabinei avionului predispune la răspândirea extrem de rapidă a unor eventuale virusuri ori bacterii.

De cele mai multe ori, aerul din interior este bine filtrat, însă în momentele în care aparatura specifică nu este în funcțiune – șederile prelungite la sol, la îmbarcare, debarcare – pasagerii se află într-un real pericol de contaminare, scrie eva.ro

De asemenea, aerul foarte uscat din cabina avionului favorizează proliferarea virusurilor. Nu în ultimul rând, o călătorie de mai multe ore la altitudini de mii de metri epuizează organismul, iar sistemul imunitar luptă cu mai puțină eficiență împotriva eventualilor agenți patogeni.

Iată câteva soluții prin care putem reduce riscul contactării unei viroze când călătorim cu avionul.

1. O bună hidratare. Pasagerii din avion pot „lupta” cu aerul uscat din avion hidratându-se pe toată durata zborului. Eficient s-ar putea dovedi și un spray nazal cu soluție salină.

2. Gel dezinfectant. Igienizați frecvent mâinile cu un gel dezinfectant sau cu șervețele umede cu proprietăți similare.

3. Curațați suprafețele cu care intrați în contact. Ștergeți cu un șervețel umed tăvița unde pui gustarea și paharul de apă, dar și mânerele scaunelor.

4. Nu folosiți buzunarele de pe spatele scaunelor. În interiorul lor, pe lângă pliante și reviste, se prea poate să se afle și resturi de la servețele folosite și alte obiecte infestate.

5. Deschideți sistemul de ventilație. Îndreptați jetul de aer filtrat înspre chip, astfel încât curentul să poată îndepărta particulele periculoase înainte să fie inhalate.

6. Schimbați locul. Dacă se întâmplă să vă nimeriți lângă un pasager în mod evident răcit, întrebați dacă este posibil să schimbați locul. 

7. Evitați păturile și pernele din avion. Acestea pot fi contaminate cu agenți patogeni de la pasagerii zborului anterior.