STUDIU. Alimentele care te ajută să scapi de stres

Publicat: 25 05. 2012, 10:16
Actualizat: 25 05. 2012, 10:16

Ouăle, orezul, carnea de pui, lactatele, alunele, peștele și ciocolata sunt alimente care te ajută să faci față stresului cotidian. Cel puțin aceasta este concluzia unui studiu publicat în Journal of Clinic Investigation (JCI).

Datele cercetării arată că alimentele menționate mai sus conțin triptofanul, o substanță din grupa aminoacizilor esențiali, care te ajută să faci față situațiilor tensionate.

Atunci când suntem stresați organismul începe să stimulează producția de grelină, hormonul foamei, inducând un fel de mecanism de compensare. Atunci când nivelul de grelină crește în organism apare și nevoia de a mânca, iar pentru a reechilibra nivelul hormonului foamei corpul are nevoie de triptofan.

Potrivit JCI, printre alimentele care conțin concentrații semnificative de triptofan, aminoacid necesar la sinteza serotoninei și a melatoninei, răspunzătoare de o stare bună și de somn odihnitor, se numără ouăle, orezul, carnea de pui, produsele lactate, alunele și peștele.

În plus, producerea de serotonină în organism este favorizată și dacă mâncăm alimente bogate în zaharuri, care pot fi introduse cu moderație în alimentație. O bucată de ciocolată poate reprezenta dulcele ideal pentru a diminua stresul, cu o singură mențiune: acest aliment trebuie mâncat cu două ore înainte de culcare, deoarece acesta stimulează sistemul nervos și nu vom putea adormi imediat.