STUDIU. Aspirina ajută la prevenirea cancerului de piele

Publicat: 14 03. 2013, 21:51
Actualizat: 05 08. 2014, 02:44

Femeile care iau aspirină pentru o perioadă mai lungă de cinci ani prezintă un risc cu 30% mai mic de a suferi de cancer de piele. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Școala de Medicină, din cadrul Universității Stanford, din Palo Alto.

Studiile precedente au demonstrat că există o legătură între acest medicament și prevenirea mai multor tipuri de cancer, printre care se numără cel gastric, mamar și de colon. Cercetări recente arată că antiinflamatorul are rolul de a preveni apariția cancerului piele, scrie Science Alert.

Pentru a ajunge la această concluzie, savanții de la Școala de Medicină din cadrul Universității Stanford, din Palo Alto, au analizat date provenite de la un grup de aproape 60.000 de femei caucaziene din SUA, cu vârste cuprinse între 50 și 79, aflate în perioada postmenopauză, de-a lungul a 12 ani.

Science Alert scrie că voluntarele implicate în cercetare au răspuns la un chestior care cuprindea și întrebări cu privire la faptul dacă obișnuiesc sau nu să ia aspirină și cât de frecvent, în comparație cu alte antiinflamatorii precum ibuprofen sau naproxen.

Dintre cele 59.806 de femei care au răspuns la acest chestionar, 25% au spus că obișnuiesc să ia regulat aspirină, 15% dintre voluntare au spus că iau alte tipuri de antiinflamatoare, iar aproape 60% dintre acestea au menționat că nu au folosit în mod regulat astfel de medicamente. Femeile din grup care luau aspirină aveau în mare parte probleme cardiace, în timp ce acelea care luau alte antiinflamatoare sufereau de artrită.

De-a lungul perioadei de 12 ani, în cadrul acestui eșantion de femei au fost diagnosticate 548 cazuri de melanom. După examinarea tuturor celorlalți factori care pot crește riscul apariției acestei maladii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că femeile care au luat în mod regulat aspirină întâmpinau un risc cu 21% mai scăzut de îmbolnăvire.

Mai mult decât atât, conform cercetătorilor, cu cât perioada în care a fost consumată aspirină este mai lungă, cu atât crește factorul de protecție oferit de aceasta. Femeile care au luat aspirină cel puțin de 2 ori pe zi, timp de cel puțin 5 ani, prezentau un risc cu 30% mai scăzut.