STUDIU: Cum ne afectează dulciurile memoria

Publicat: 25 10. 2013, 12:56
Actualizat: 25 10. 2013, 12:56

Specialiștii încurajeaza persoanele în vârstă să renunțe pe cât posibil la dulciuri, deoarece un nivel ridicat al zahărului în sânge poate cauza probleme de memorie și, pe termen lung, declin cognitiv, scrie Mediafax.

Oamenii de știință au demonstrat că menținerea unui nivel scăzut de zahăr în sânge este benefică pentru creier, anunță Daily Mail.

Un studiu publicat recent arată că persoanele cu prea mult zahăr în sânge sunt predispuse să aibă pierderi de memorie. Medicul Agnes Floes, de la Spitalul Universitar Charite din Berlin, susține că „rezultatele testelor efectuate arată faptul că, până și pentru persoanele care au un nivel normal de zahăr în sânge, coborârea acestuia poate reprezenta o strategie promițătoare pentru evitarea unor probleme de memorie, sau chiar a declinul cognitiv care survine odată cu vârsta”.

Cercetătorii au testat 141 de persoane, cu vârsta medie de 63 de ani, care nu sufereau de diabet. Voluntarii care erau supraponderali, cei care aveau deja probleme de gândire sau de memorie, sau cei care beau mai mult de 3,5 unități de alcool zilnic nu au fost luați în calcul pentru experiment.

Participanților li s-a testat nivelul de zahăr de zahăr din organism și li s-au făcut tomografii pentru a li se măsura dimensiunile hippocampusului. Apoi au fost supuși unor teste de memorie care constau în principal în abilitatea de a reține cuvinte și imagini. Cei care aveau un nivel scăzut de zahăr au punctat mai bine la testele de memorie, în timp ce persoanele din cealaltă categorie au avut probleme în a-și aminti o listă de 15 cuvinte la doar jumătate de oră după ce le auziseră.

„Știam deja că diabetul de tip 2 constituie un factor de risc pentru declanșarea maladiei Alzheimer, dar acest studiu arată că nivelul ridicat de zahăr în organism poate să provoace probleme cu memoria chiar și la persoanele care nu au diabet, așa că pare indicat ca persoanele în vârstă să fie mai atente la ce mănâncă și să își regleze nivelul de zahăr din sânge. Totuși, până ca bătrânii să se gândească să-și schimbe dieta ar trebui să efectuam mai multe teste de acest gen. Statistic, una din trei persoane persoane peste 65 de ani e predispusă la demență, așa că studiile în acest domeniu sunt vitale”, a delcarat Claire Watson de la Alzheimer’s Society.