STUDIU. Dieta vegetariană prelungește viața

Publicat: 11 06. 2013, 18:45
Actualizat: 30 07. 2014, 14:05

Persoanele care au adoptat dieta vegetariană trăiesc mai mult decât cele care încă mănâncă carne. La această concluzie a ajuns un grup de cercetători de la JAMA Internal Medicine, notează Le Soir.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au comparat rata de mortalitate a 73.308 membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, printre care se aflau atât vegetarieni, cât și consumatori de carne. Persoanele implicate în cercetare au fost monitorizate pe o perioadă de șase ani.

Pe durata studiului, s-au înregistrat cu 12% mai puține decese în rândul vegetarienilor. Aceștia au prezentat, de asemenea, un risc de moarte prematură cu 19% mai redus decât în cazul persoanelor fără un regim alimentar special.

Evitarea consumului de carne ar fi benefică și pentru sănătate, vegetarienii care au participat la studiu fiind mai zvelți și mai puțin afectați de boli precum diabetul sau insuficiența renală. În schimb, rata de cancer este egală în rândul celor două grupuri studiate.

„Explicația probabilă a acestor rezultate este că alimentația vegetariană tinde să fie mai bogată în fibre și mai săracă în grăsimi saturate. Cu toate acestea, cercetătorii nu știu exact de ce ar fi mai benefic un regim alimentar pe bază de vegetale”, susține dr Orlich, directorul studiului. Acesta a menționat că niciunul din participanții la studiu nu consumă mult alcool sau tutun.