STUDIU. Impactul dietei tatălui asupra sănătății viitorilor copii

Publicat: 13 12. 2013, 15:41
Actualizat: 30 07. 2014, 14:08

Ești ceea ce a mâncat tatăl tău. Asta este concluzia cercetătorilor canadieni, de la Universitatea McGill, care susțin că dieta pe care un bărbat o are înainte de deveni tată poate influența starea de sănătate a viitorilor săi copii, notează Daily Mail.

Datele studiului arată că spermatozoizii rețin „amintiri” moleculare ale stilului de viață al tatălui și le transferă embrionului rezultat în urma fecundației.

Astfel, bărbații care intenționează să își întemeieze o familie ar trebui să acorde o atenție deosebiră dietei lor. Fast-foodul, prăjelile, carnea roșie, grăsimile rele ar trebui să devină de domeniul trecutului. Aceste alimente trebuie înlocuite cu legume, fructe, grăsimi bune, proteine de înaltă calitate.

Recomandările vin în urma unui studiu legat de rolul acidului folic, o formă a vitaminei B, care are un rol extrem de important în prevenirea unor anomalii ale sistemului nervos și ale coloanei vertebrale la embrion.

Acidul folic este recomandat femeilor care vor să rămână însărcinate, dar și în primele 12 săptămâni ale sarcinii. Rezultatele noului studiu arată că și bărbații trebuie să se preocupe să își asigure un nivel bun de acid folic.

Studiul cercetătorilor canadieni a fost realizat pe șoareci de laborator: a fost comparată progenitura unor șoareci masculi care aveau deficiențe de acid folic cu cea a masculilor care aveau niveluri normale ale acestei vitamine, în condițiile în care, la toate mamele, nivelurile de acid folic erau normale.