Telefonul mobil are de 18 ori mai mulți microbi decât capacul de la WC

Redactor:
Mădălina Chițu
Telefonul mobil are de 18 ori mai mulți microbi decât capacul de la WC
Un grup de cercetători din Marea Britanie au ajuns la concluzia că telefonul mobil dezvoltă pe suprafața sa de 18 ori mai mulți microbi și germeni decât capacul de la WC, relatează „Daily Mail".

Un grup de cercetători din Marea Britanie au ajuns la concluziacă telefonul mobil dezvoltă pe suprafața sa de 18 ori mai mulțimicrobi și germeni decât capacul de la WC, relatează „Daily Mail”.Potrivit experților, acesta este un real focar de infecții,deoarece pe suprafața gadgetului s-au descoperit culturi desalmonella, e.coli sau stafilococ auriu.

Ceri Stanaway, coordonatorul cer­cetării, recomandă ca, dupăfolosirea telefonului mobil, să ne spălăm pe mâini, deoarecemicrobii rămași pot infecta alimentele pe care vrem să le mâncăm,iar riscul de a suferi de afecțiuni digestive este destul deridicat. „De exemplu, salmonella este printre cele mai răspânditeboli de tip alimentar, care contaminează omul prin ingestia demâncare infectată, mai ales dacă lăsăm telefonul la îndemânaanimalului de companie, care este purtător al acestui virus”, spuneStanaway. Simptomele cele mai frecvente ale acestei boli suntgreața, durerile abdominale, diareea și stările de vomă. Acesteaîncep să-și facă apariția de obicei la 12-72 de ore după ingerareaalimentului contaminat.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință auanalizat 30 de telefoane mobile. Rezultatele de laborator au arătatcă mai toate aparatele au depășit nivelul considerat sigur debacterii.

Studiile anterioare au arătat că multe alte obiecte pot fi maiinfestate decât toaleta, printre acestea aflându-se tastatura,chiuveta din bucătărie și chiar bordul mașinii.

Chiuvetele au peste 500.000 de bacterii pe 2cmp

Astfel, chiuveta de la bucătărie și robinetele sunt focare demicrobi chiar dacă sunt spălate zilnic cu apă. Specialiștiirecomandă folosirea produselor de dezinfectat înainte de a folosichiuveta, deoarece riscăm să infectăm și alimentele pe care lespălăm sau le tăiem acolo. Oamenii de știință au constatat căchiuveta are peste 500.000 de bacterii pe 2 centimetri pătrați.Robinetele au și ele nevoie de igienizări periodice, astfel, celede la bucătărie au peste 13.000 de bacterii pe 2 centimetripătrați, iar cele din baie, mai mult de 6.000 pe aceeașisuprafață.

Alte surse de bacterii sunt tastatura și mouse-ul. Potrivitexperților, acestea adună chiar mai multe bacterii decât o toaletăpublică: în timp ce vasul de la wc conține 41 de microbi pe 2centimetri pătrați, în tastatură se găsesc peste 21.000 debacterii, tot pe 2 centimetri pătrați. Astfel, se recomandăcurățarea tastaturii și ștergerea mouse-ului în fiecare zi.

Inchide