Bossul Tinmar Energy, atacat de hackeri! „Băiatul deștept din Energie” ar fi pierdut câteva milioane €. DIICOT confirmă ancheta

Bossul Tinmar Energy, atacat de hackeri! „Băiatul deștept din Energie” ar fi pierdut câteva milioane €. DIICOT confirmă ancheta
Publicat: 03/05/2024, 07:00

Miliardarul Augustin Oancea, bossul Tinmar Energy, jucător „greu” pe piața de energie din România, a fost luat în colimator nu doar de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ci și de atacatori cibernetici lipsiți de scrupule. Discret și considerat unul dintre „băieții deștepți din Energie”, Oancea a pus bazele unei afaceri de sute de milioane de euro, numele său fiind asociat cu mai mult de 20 de firme. 

Dacă în piața de energie se dovedește a fi un afacerist de succes – cu toate controversele legate de modul în care acționează -, Augustin Oancea pare a nu fi „blindat” atunci când este vorba despre protecția propriilor conturi, inclusiv de e-mail, iar hackerii i-ar fi descoperit „călcâiul lui Ahile” și au acționat cu rapiditatea caracteristică atacatorilor cibernetici lipsiți de scrupule.

  • „Băieții deștepți” din Energie au fost amendați de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) cu peste 200 milioane de euro. Patru furnizori, printre care și Tinmar Energy, companie deținută de discretul milionar Augustin Oancea, au fost acuzați că ar fi manipulat piața. (detalii spectaculoase AICI)
  • Gândul a prezentat informații-șoc despre contractul pe care Tinmar Energy l-a încheiat cu Complexul Energetic Oltenia (detalii AICI)
  • Cu toate că s-a vehiculat, la un moment dat, că Tinmar Energy ar fi în pragul falimentului, Augustin Oancea deține o avere amețitoare, de aproximativ un miliard de euro, fiind plasat pe lista scurtă a celor mai puternici 10 antreprenori din energia regională. (alte informații AICI)

După ce a ANRE a „lovit” Tinmar Energy cu o amendă usturătoare pentru „manipularea pieței”, Augustin Oancea, bossul Tinmar Energy, ar fi mai „sărac” cu câteva milioane de euro! Un atac cibernetic devastator a fost lansat de hackeri asupra contului său, rezultatul a fost unul dramatic la nivel financiar, iar Gândul prezintă informații în exclusivitate.

„Oancea de la Tinmar a fost atacat informatic!” Hackerii l-ar fi «ușurat» pe miliardar de 5 milioane de euro

Potrivit unei informații-bombă obținute de Gândul, miliardarul Augustin Oancea a intrat în vizorul hackerilor, iar atacatorii cibernetici au dat o lovitură de proporții.

„Oancea de la Tinmar Energy a fost atacat informatic! Inițial, hackerii i-au spart contul de e-mail lui Augustin Oancea, bossul Tinmar. Cu siguranță, omul de afaceri era vizat de mai mult timp, afaceristul având o avere impresionantă, de aproximativ un miliard de euro. Deși pare greu de crezut că un astfel de atac să poată fi dus la îndeplinire, hackerii au reușit ceea ce părea imposibil, iar afaceristul s-a dovedit a fi vulnerabil. 

După ce au reușit să preia controlul contului de e-mail al lui Oancea, atacatorii cibernetici ar fi sustras din contul bancar al afaceristului nu mai puțin de 5 milioane de euro”, au dezvăluit sursele Gândul, în exclusivitate.

DIICOT confirmă: „Accesul ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date informatice și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave”

La solicitarea Gândul, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a precizat că, la acest moment, se află în curs de desfășurare o anchetă in rem legată de acest caz, infracțiunile cercetate de procurori fiind:

  • alterarea integrității datelor informatice;
  • fals informatic;
  • accesul ilegal la un sistem informatic;
  • transfer neautorizat de date informatice;
  • înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

„Urmare cererii dumneavoastră, înregistrată cu numărul de mai sus, formulată în temeiul Legii 544/2001, vă facem cunoscut faptul că, în dosarul la care faceți referire, urmărirea penală se desfășoară in rem, cu privire la infracțiunile de alterarea integrității datelor informatice, falsul informatic, accesul ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date informatice și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave”, a transmis DIICOT, în exclusivitate pentru Gândul.

Avem o piață a Energiei. Cum o manipulăm?

În luna februarie a anului 2024, ANRE a intrat în forță pe piața de energie din România și a sancționat drastic patru operatori economici. Dintre aceștia, cea mai consistentă amendă a primit-o chiar Tinmar Energy, compania deținută de afaceristul Augustin Oancea.

Cei patru traderi amendați de ANRE au fost EFT Furnizare SRL, Freepoint Commodities Europe LLP, Nova Power & Gas SRL și Tinmar Energy SA. 70% din amenzile cumulate a reprezentat amenda primită de compania lui Oancea, „băiatul deștept din Energie”.

„Pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), ANRE a aplicat participanților la piața angro de energie electrică investigați sancțiuni contravenționale în cuantum total de 537.503.319,49 lei”, a transmis ANRE.

  • TINMAR ENERGY S.A. a fost investigată ca urmare a „suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică – Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEȚEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ȘI DE GAZE NATURALE «OPCOM»”.
  • În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat TINMAR ENERGY S.A., printr-un număr de 2 tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ.

Investigația a fost finalizată prin Decizia președintelui ANRE, iar TINMAR ENERGY S.A. a fost sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 363.982.051,85 lei.

Tinmar – locul 10 în lista antreprenorilor activi în domeniul energetic prezenți în top 500 Deloitte Europa Centrală

O tranzacție suspectă, realizată în… 26 de minute şi 44 de secunde

Gândul a obținut informații în exclusivitate care au demonstrat că – în sesiunea din 29 ianuarie 2021 –  TINMAR ENERGY a cumpărat cantitatea de energie electrică de 3.715 MWh de la EFT FURNIZARE. Respectiva tranzacție s-a realizat într-un timp foarte scurt, de sub jumătate de oră, respectiv 26 de minute şi 44 de secunde.

A doua mare surpriză a apărut în sesiunea din data de 25 februarie 2021. TINMAR ENERGY a vândut înapoi la EFT FURNIZARE cantitatea de energie electrică de 3.715 MWh pe care o achiziționase de la acesta în data de 29 februarie, iar tranzacția s-a realizat cu o rapiditate uimitoare, aproape simultan.

  • Potrivit surselor Gândul din piața de energie, revânzarea cantităţii totale de 3.715 MWh a fost efectuată la… 16 secunde de la listarea ordinelor în platformă.
  • Un alt element evaluat de către echipa de investigaţie a fost acela că între tranzacțiile de vânzare şi cele de cumpărare a existat mereu o diferență de preț, deşi cantitatea de energie totală tranzacționată a fost aceeași.
  • Analiza detaliată arată, surprinzător, că TINMAR ENERGY își asumă calitatea de perdant. Mai precis în 29 ianuarie 2021, când TINMAR ENERGY a cumpărat de la EFT FURNIZARE cantitatea de energie electrică de 3.715 MWh, la prețul de 235,00 lei/MWh, valoarea tranzacției fiind de 873.025 Iei;

După 18 zile lucrătoare, pe 25 debruarie 2021, TINMAR ENERGY vindea înapoi operatorului EFT FURNIZARE  aceeaşi cantitate de energie electrică, la prețul de 228,50 lei/MWh, valoarea tranzacției fiind de 848.877,50 lei.

Astfel, EFT FURNIZARE a câștigat 24.147,50 lei, iar TINMAR ENERGY a pierdut aceeași sumă. Specialiștii consideră că acest mod de tranzacționare nu are nicio justificare economică și ridică semne de întrebare asupra comportamentului și intențiilor de tranzacționare ale participanţilor implicaţi, cu atât mai mult în cazul TINMAR ENERGY, care a avut pierderi financiare asumate.

Concluzia anchetatorilor este că, prin intermediul seriei de tranzacții încheiate pe PC-OTC, TINMAR ENERGY şi EFT FURNIZARE își inversează rolurile de vânzător-cumpărător între ei, bilanţul cantitativ al tranzacţiilor fiind nul în cazul prezentat, în timp ce bilantul valoric al tranzacțiilor analizate indică un transfer de bani de la TINMAR ENERGY către EFT FURNIZARE.

În anul 2022, „băiatul deștept din Energie” a dat o petrecere de sute de mii de euro pe plaja din Mamaia

Considerat unul dintre cei mai puternici jucători din piață, miliardarul Augustin Oana s-a dorit a fi, permanent, un om de afaceri extrem de discret, cu „vizibilitate” scăzută, preferând acțiunile tranșante care nu au nevoie de lumina reflectoarelor.

Totuși, în anul 2022, ziua sa de naștere s-a transformat într-o petrecere pe care mulți au descris-o drept fabuloasă. Augustin Oancea, sărbătoritul zilei, și-a invitat prietenii la Mamaia, iar atmosfera s-a încins până la incandescență. Alături de soția sa, deținătorul Tinmar Energy s-a afișat și cu un ceas al cărui preț trece de 100.000 euro, un Audemars Piguet.

Sursa foto – CANCAN

Potrivit Cancan, cheltuielile pentru această mega-petrecere au ajuns la sute de mii de euro, iar Augustin Oancea ar fi concesionat și o bucată de plajă pentru ca invitații săi să se poată destinde în voie.

Sursa foto – CANCAN

Totul a început într-o seară de vineri, iar a doua zi s-a dat startul unei distracții la superlativ. În afară de mâncăruri alese, lăutari aduși de la Ploiești și valuri de șampanie, oamenii s-au desfătat și cu o repriză de karaoke.

Din parcare nu au lipsit, firește, bolizii pe patru roți – un Range Rover 2022, un Mercedes EQS și un Porsche Taycan Turbo, toate însumând peste 500.000 de euro.

Augustin Oancea a sărbătorit cu invitații săi trei zile și trei nopți, lăsând deoparte discreția care, pe lângă avere, l-a făcut celebru.


CITEȘTE ȘI:

Mega-dosarul DNA „Băieții deștepți din Energie”. Directorul CET Sud, supărat că nu primea mai repede 10.000 €! La ce TRUC a apelat pentru a lua MITA

Investigația ANRE privind manipularea pieței: Tranzacții la 16 secunde, spălare de bani și posibile înțelegeri între „băieții deștepți” din energie (SURSE)

EXCLUSIV | Cui plătim creșterile uriașe de costuri la energie. Patronul TINMAR, 150 milioane profit în primele luni din 2022, are proprietăți imperiale în Emiratele Arabe și Spania

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
×