Top 10 alimente „magice” pentru piele

Publicat: 13 10. 2013, 17:35
Actualizat: 30 07. 2014, 16:27

Pielea este zilnic agresată de numeroși factori. Fumatul, soarele, lipsa odihnei și chiar dieta dezechilibrată își pun amprenta în mod negativ asupra pielii. Dr. Mihaela Bilic, autoarea cărții „Sănătatea are gust”, spune că alimentația joacă un rol major în menținerea sănătății pielii. „Anumite alimente determină protecția împotriva razelor ultraviolete. Carențele de vitamine și minerale duc la deshidratare și afectează capacitatea de cicatrizare, dar există și alimente care pot declașa inclusiv eczeme sau alergii”, a spus nutriționista.

Dr. Mihaela Bilic a realizat un top al alimentelor „magice” pentru piele.

● Roșiile au un conținut ridicat de licopen și betacaroten. „Cele două substanțe au un efect antioxidant asupra pielii. Roșiile oferă protecție pielii împotriva razelor soarelui, considerate inamicul numărul unu al pielii”, a precizat dr. bilic.

● Peștele gras, printre care se numără somonul, tonul și sardinele au un conținut ridicat de acizi grași esențiali Omega 3, ingredinte recunoscute pentru faptul că ajută la hidratarea pielii.

● Ficatul, bogat în vitamina A, are rolul de regenerare cutanată. Nutriționiștii spun că acest aliment nu ar trebui să lipsească din dieta noastră mai ales atunci când avem răni.

● Morcovul conține betacaroten, dar și vitamina C. „Acești doi nutrienți au efect antioxidant și oferă protecție solară”, mai spune dr. Mihaela Bilic.

● Citricele sunt esențiale pentru sănătatea pielii. Bogate în vitamina C, aceste alimente au rol antioxidant. În plus, citricele ajută la prevenirea ridurilor și mențin integritatea colagenului.

● Semințele de floarea-soarelui reprezintă o sursă bogată de zinc, vitamina E și acizi grași Omega 3. Nutriționiștii spun că semințele ajută la hidratarea pielii.

● Semințele de in sunt și ele incluse pe lista alimentelor „minune” pentru piele. Bogate în vitamina E și acizi grași Omega 3, aceste alimente reduc inflamațiile și mențin fermitatea pielii.

● Avocado reprezintă una dintre cele mai bune surse de grăsimi nesaturate. „Acest fruct abundă și în vitamina E. Avocado este recunoscut pentru faptul că protejează structura pielii”, punctează nutriționista.

● Carnea de curcan conține aminoacidul lisină, care blochează dezvoltarea virusurilor și este util în caz de arsuri, eczeme și herpes.

● Carnea roșie conține proteine, zinc și fier. Acești nutrienți permit regenerarea cutanată, reduc inflamația și grăbesc cicatrizarea.