Trucuri pentru a rezista mai mult la băutură

Publicat: 17 12. 2012, 10:19
Actualizat: 18 05. 2015, 16:30

Ziua în care se sărbătorește Sfântul Andrei dă startul petrecerilor de sfârșit de an la români, și cum din meniu alcoolul este nelipsit, gândul vă pune la dispoziție câteva ponturi pentru a rezista mai bine la băutură. 

● Evitați să beți pe stomacul gol. Aceasta este o primă regulă în ceea ce privește consumul de alcool. „Atunci când beți fără să fi mâncat nimic nivelul alcolemiei crește brusc în sânge, iar astfel riscați să vă îmbătați repede”, a spus dr. Mihaela Bilic.

● Asociați alcoolul cu produse care conțin carbohidrați sau grăsimi. Alunele, covrigeii, măslinele și chips-urile reprezintă alimente bogate în nutrienții menționați mai sus. Astfel, nutriționiștii recomandă ca la petreceri să abuzați de aceste aperitive, deoarece vă vor ajuta să rezistați mai mult la băutură.

● Evitați să asociați alcool cu băuturi carbogazoase. Combinarea tăriilor cu băuturi de tip cola sau sucuri de mere reprezintă un trend, mai ales în rândul tinerilor. „Din cauza acestor combinații alcoolul se metabolizează mai repede în organism”, punctează Mihaela Bilic.

● Diluați alcoolul cu apă sau cu cuburi de gheață, deoarece astfel veți reduce viteza de absorbție a alcoolului în sânge.

● „Înainte de petrecere mâncați un iaurt, deoarece încetinește absorbția alcoolului în sânge”, recomandă nutriționista.

● Optați pentru vin și bere în detrimentul tăriilor, deoarece băuturile distilate acționează mnai repoede. În plus, anumite substanțe din vin încetinesc absorbția alcoolului, iar impactul asupra organismului va fi unul redus. În schimb, dezavantajul băuturilor slabe este fasptul că provoacă somnolență.  

● Fumați mai puțin. Combinația dintre țigări și alcool este extrem de nocivă pentru organism. Nutriționiștii precizează că această combinație suprasolicită sistemele de detoxifiere ale ficatului. În plus, fumatul creează hipoxie celulară, adică apariția senzației de lipsă de oxigen, sensibilizând și mai mult neuronii cerebrali și țesuturile corpului față de alcool.

● Evitați alimentele sau băuturile care conțin substanțe precum cofeină, teină, teobromină. Specialiștii menționează că amestecul alcoolului cu substanțele mai sus menționate cresc efectele adverse ale alcoolului asupra organismului. De asemenea, se recomandă evitarea combinațiilor de alcool cu băuturi de tip cola, deoarece suprasolicită ficatul.