Un condiment banal ar putea reprezenta o armă importantă în luptei împotriva Parkinson

Publicat: 11 07. 2014, 18:05
Actualizat: 27 03. 2019, 13:10

Specialiștii spun că ficatul transformă scorțișoara în benzoat de sodiu, un medicament aprobat folosit în tratamentul tulburărilor neuronale.

Într-un studiu realizat pe șoareci, la Rush University Medical Centre din Chicago (SUA), o echipă de cercetători a descoperit că această substanță chimică pătrunde în creier, oprește pierderea proteinelor care ajută la protejarea celulelor, protejează neuronii și îmbunătățește funcțiile motorii.

Kalipada Pahan, cercetătorul care a condus acest studiu, a declarat pentru Journal of Neuroimmune Pharmacology: „Scorțișoara a fost folosită ca un condiment în toată lumea, timp de secole. Acest condiment ar putea fi una dintre cele mai sigure metode de a opri progresia bolii la pacienții cu Parkinson”.

De asemenea, acesta a spus că scorțișoara de Ceylon este cea mai eficientă în lupta cu maladia Parkinson.

Pahan a menționat că pasul următor este testarea scorțișoarei pe pacienții cu această boală.

Parkinson este o boală cu progresie lentă, care afectează o zonă mică de celule de la nivelul creierului. Degenerarea graduală a acestor celule determină reducerea unui neurotransmițător chimic vital, dopamina. Printre simptomele bolii Parkinson se numără gesturile ritmice incontrolabile ale mâinilor, capului și picioarelor, mișcări lente, rigiditate a membrelor și probleme de echilibru în timpul mersului. Deși cauzele acestei maladii sunt necunoscute, experții spun că unii factori de mediu și unele genele pot provoca apariția acestei boli.

În timp ce unul din șase pacienți este diagnosticat înainte de vârsta de 50 de ani, Parkinson este considerată o boală care vizează în special persoanele în vârstă, afectând una din 100 de persoane cu vârsta peste 60 de ani.