Un gel comestibil contra senzației de foame, dezvoltat de cercetătorii britanici

Publicat: 05 01. 2014, 13:55
Actualizat: 26 03. 2019, 05:06
Un gel comestibil care oferă senzația de sațietate, contribuind la pierderea în greutate, a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk.

Un gel comestibil care oferă senzația de sațietate, contribuind la pierderea în greutate, a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk.

Gelul se umflă în stomac, este dificil de digerat și astfel induce senzația de sațietate, reducând nevoia de a lua gustări sau de a mânca excesiv.

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au făcut descoperirea în timp ce combinau diferite alimente. Ingredientele – derivate din alge marine, amidon și coajă de citrice – formează un gel solubil în apă care poate fi în mod normal folosit pentru îngroșarea sosurilor și altor preparate culinare, fiind frecvent utilizate în gastronomia moleculară atât de aclamată de maeștrii bucătari britanici precum Heston Blumenthal.

Însă, expuse la acizii din stomac, ingredientele încep să se umfle și să se combine pentru a forma un gel solid, potrivit studiului publicat în Food Hydrocolloids.

Deși oferă senzația de sațietate, gelul nu furnizează însă organismului energia pe care ar obține-o de la alimentele normale.

Cercetătorii speră să dezvolte această substanță pentru a putea fi încorporată în alimentele de zi cu zi.

Coordonatorul de proiect, Jennifer Bradbeer, spune că descoperirea ar putea ajuta la reducerea numărului de persoane obeze – în Marea Britanie, 64% dintre adulți sunt supraponderali sau obezi.

Aproximativ 33% dintre adulții din întreaga lume – 1,46 de miliarde – sunt în prezent clasificați ca fiind obezi sau supraponderali, se arată într-un raport realizat de Overseas Development Institute din Marea Britanie.

Raportul realizat de Overseas Development Institute a arătat că obezitatea și consumul excesiv de grăsimi și sare au legătură cu creșterea la nivel global a numărului cazurilor de boli nontransmisibile, precum cancer, diabet, boli ale inimii și accidente vasculare cerebrale.