Un muzeu al Titanicului a fost inaugurat în Marea Britanie

Redactor:
Marian Floranescu
Cel mai mare muzeu dedicat transatlanticului Titanic, vaporul care s-a scufundat în urmă cu o sută de ani, a fost inaugurat în Belfast, Irlanda de Nord, cu câteva zile înainte de comemorare.

Cel mai mare muzeu dedicat transatlanticului Titanic a fost inaugurat în Belfast, Irlanda de Nord, cu câteva zile înainte de comemorarea a 100 de ani de la scufundarea vasului, scrie Agerpres.

Muzeul, înalt cât nava construită în urmă cu un secol, are șase etaje și este format din patru punți asemănătoare celor de pe pachebotul naufragiat. Muzeul a fost ridicat exact în locul de unde și-a început Titanicul călătoria și adăpostește replici ale camerelor de pe vas. Proiectul, care a costat peste 100 de milioane de euro, își propune să ofere vizitatorilor o călătorie în timp, pe luxosul vas.

Vizitatorii au ocazia să vadă toate cele 3 niveluri ale navei și să admire replicile reușite ale cabinelor de la clasa I-a, a II-a și a III-a. De asemenea, ei se pot vedea și cum arăta celebra sală de bal unde-și petreceau serile pasagerii înstăriți.

În muzeu poate fi observat și un panou care reproduce mesajele din momentul dezastrului, când echipajul cerea disperat ajutorul, în timp ce imaginile proiectate în jur dau impresia că apa se revarsă din toate părțile. Niciunul dintre obiectele aflate pe vaporul muzeu nu este original, ci sunt copii identice. Efectele speciale, inclusiv tehnologia 3D, transportă vizitatorii într-o lume unică.

O sută de mii de persoane au cumpărat deja  bilet de intrare în muzeu, iar autoritățile speră ca proiectul să atragă peste 400  de mii de vizitatori în primul an, relansând astfel industria turistică din zonă. Primii care au inaugurat muzeul au fost politicienii, dar și un martor al lansării Titanicului la apă. ””Tatăl și mama mea m-au dus la șantierul naval Workman and Clark, pentru a vedea lansarea navei. Am văzut această imensitate alunecând pe apă. Aveam pe atunci doar patru ani și jumătate””, își amintește Cyril Quigley,  în vârstă de 105 de ani.

Titanicul, construit chiar pe acest doc în perioada 1909-1911, s-a scufundat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg. În urma naufragiului au murit peste 1 500 de pasageri din cei 2 200 prezenți la bord. Epava Titanicului a fost descoperita în 1985.

Inchide