666 de zile în dosarul mită contra amendamente în PE. Austriacul Strasser – 4 ani de închisoare cu executare. EXCLUSIV: Reacția lui Severin, „coleg de lot”

Redactor:
Biro Attila
666 - cifra coșmarului

A trecut un an, 9 luni și 25 de zile, adică 666 de zile de când patru europarlamentari, printre care și românul Adrian Severin, au fost acuzați de publicația Sunday Times că au promovat amendamente în Parlamentul European în schimbul a 100.000 de euro.

Austriacul Ernst Strasser a fost condamnat, luni 14 ianuarie, la 4 ani de închisoare cu executare în urma anchetei Sunday Times. Anchetarea austriacului a durat 15 luni și s-a finalizat cu o condamnare în primă instanță pentru luare de mită. Adrian Severin este încă europarlamentar, iar procurorii i-au deschis două dosare, dar încă nu a fost trimis în judecată. Severin spune că este nevinovat și că probabil și procurorii DNA sunt convinși de nevinovăția sa.

În martie 2011, Parlamentul European era lovit de un puternic scandal de corupție. Patru europarlamentari printre care Adrian Severin și austriacul Ernst Strasser erau acuzați că au acceptat 100.000 euro pentru a promova amandamente în PE. Detaliile afacerii au fost dezvăluite de o anchetă incognito a Sunday Times o publicație eurosceptică din Marea Britanie. Procurorii din Austria și România au deschis dosare de corupție pe numele celor doi politicieni. Chiar dacă acuzațiile aduse celor doi erau similare dosare lor penale nu au evoluat simetric.

Cum a evoluat dosarul austriacului Strasser

20 Martie 2011. Sunday Times publică o investigație în care arată că Ernst Strasser alături de Adrian Severin și alți doi europarlamentari au acceptat 100.000 pentru a promova diverse amendamente în plenul PE.

20 Martie 2011. Ernst Strasser este primul care anunță că va demisiona din PE. Inițial, Strasser, fost ministru de Interne în Austria s-a declarat nevinovat și a încercat să combată acuzațiile, dar presiunea publică din Austria l-au determinat să demisioneze.

10 august 2012. Ernst Strasser este trimis în judecată de procurorii austrieci. Ancheta procurorilor austrieci a durat 15 luni. Strasser a fost acuzat de corupție ricând o pedeapsă maximă de 10 ani. Investigația a fost efectuată de către Parlamentul European în colaborare cu Agenția EUROJUST. Potrivit parchetului, anchetatorii au putut să aibă acces la conturi bancare, să efectueze numeroase interogatorii și să organizeze percheziții la domiciliile suspecților.

14 ianuarie 2013. Un tribunal din Viena l-a condamnat pe Ernst Strasser la 4 ani de închisoare cu executare. Procurorul de caz Alexandra Maruna a menționat în pledoaria finală că fostul europarlamentar a afectat grav politicile europene. Procurorii au solicitat inițial ca Strasser să fie condamnat la 10 ani de închisoare. Sentința dată de instanța austrică nu este definitivă putând fi atacată cu recurs.

„Eu sunt convins că sunt nevinovat și cred că și procurorii DNA sunt de aceeași părere”

Contactat de gândul, Adrian Severin a declarat că nu se poate comenta decizia instanței din Austria pentru că nu cunoaște cazul fostului eurodeputat Ernst Strasser. „Despre cazul meu vă pot spune că eu știu ce am făcut și că sunt nevinovat. Sunt nevinovat și din cauza asta nici nu am demisionat din PE. Dacă eram vinovat demisionam”, a declarat Adrian Severin pentru gândul

Europarlamentarul român susține că nu se poate face o paralelă între dosarul său și dosarul austriacului Ernst Strasser. Severin susține că nu are nimic de reproșat procurorilor DNA. „Autoritățile încă anchetează și probabil nu au ajuns la o concluzie similară. PE a reconfirmat că eu nu am încălcat nici o normă în vigoare la acea dată. Eu sunt convins că sunt nevinovat și cred că și procurorii DNA sunt de aceeași părere. Dacă DNA credea că sunt vinovat mă trimiteau în judecată până acum”, a declarat Adrian Severin pentru gândul

Istoricul dosarului Severin

20 martie 2011. Sunday Times publică o investigație în care arată că Adrian Severin este dispus, la fel ca și ceilalți trei colegi europarlamentari, să promoveze amendamente în PE contra unor sume de bani. Adrian Severin a reacționat după publicarea articolului și a susținut că nu a comis nicio încalcare a legislației europene. În aceeași zi, PE anunță deschiderea unei anchete.

21 martie 2011. Procurorii anticorupție au decis să se sesizeze, din oficiu, privind posibila săvârșire a unor fapte de corupție de către Severin. În aceeași zi, Adrian Severin se autosuspendă din Biroul Permanent Național (BPN) al PSD și se retrage din grupul socialiștilor din PE, iar Agentia Națională de Integritate dispune verificarea averii sale.

24 martie 2011. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a declanșat o anchetă în cazul lui Adrian Severin. Europarlamentarul Adrian Severin a fost huiduit copios în sedința Parlamentului European.

28 martie 2011. Adrian Severin demisionează din PSD cu câteva momente înainte ca partidul să decidă excluderea sa.

23 iunie 2011. Parlamentul European a decis ridicarea imunității eurodeputatului roman Adrian Severin.

22 iulie 2011. DNA anunță oficial că Adrian Severin este urmărit penal pentru luare de mită și trafic de influență. Severin s-a prezentat la sediul DNA.

25 noiembrie 2011. Adrian Severin susține o conferință în care teoretizează fenomenul corupției.

21 martie 2012. DNA transmite că stadiul anchetei în dosarul lui Severin este influențat de informațiile transmise oficial de Parlamentul European.

16 iulie 2012. Procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat și de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Adrian Severin este audiat din nou la DNA. Întrebat dacă procurorii au finalizat ancheta în cazul său, Adrian Severin a spus că nu comentează, solicitând insistent presei să fie lăsat în pace.

30 iulie 2012. Adrian Severin se prezintă din nou la DNA. „Am dat o declarație, procurorii fac o verificare a contabilității mele”, a declarat Severin.

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
O nouă taxă pentru aceşti români. Pentru ce vor plăti zeci de lei în plus
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Vaccinarea cu Johnson & Johnson, stopată în America după decesul unui bărbat. Detalii de ultimă...
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide