Adrian Câciu despre PROTESTUL sindicatului MIPE: Nivelul de salarizare este la nivelul maxim prevazut în grila de salarizare

Adrian Câciu despre PROTESTUL sindicatului MIPE: Nivelul de salarizare este la nivelul maxim prevazut în grila de salarizare
Publicat: 16/05/2024, 09:55
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a transmis joi, pe Facebook, înainte de prima zi de proteste a angajaților din minister nemulțumiți de nivelul de salarizare, că actualele salarii sunt la nivelul maxim permis de lege și a subliniat că protestele nu sunt soluția pentru această problemă. De asemenea, el a explicat că ministerul a propus deja îmbunătățiri ale grilei de salarizare pentru viitoarea lege a salarizării unitare.
Am avut discuții aplicate cu membrii sindicatului MIPE-Normalitate în vederea găsirii unor direcții de acțiune pentru soluționarea cererilor venite din partea sindicatului. Păstrarea resursei umane profesioniste din minister și creșterea gradului de mulțumire la locul de muncă sunt obiective tratate cu seriozitate la nivelul conducerii MIPE și la nivelul meu, ca ministru. În acest sens, având în vedere faptul că noua lege a salarizarii unitare in sectorul public este în elaborare la Ministerul Muncii si Protecției Sociale, au fost transmise o serie de propuneri privind noua grila de salarizare a personalului care gestionează fonduri europene din cadrul MIPE pentru a fi cuprinsă în noua lege a salarizării unitare – jalon PNRR cu solicitarea corelării salarizării personalului în raport cu complexitatea activității desfășurate și eliminarea inechităților salariale existente prin modificarea Legii-Cadru nr.153/2017, a scris Adrian Câciu pe Facebook.
Ministrul Proiectelor Eeuropene a menționat că salarizarea actuală a personalului MIPE este la nivelul maxim permis de lege, însă aplicarea inegală a legii în diferite instituții a creat diferențe nejustificate între salariații din diverse instituții.
Trebuie mentionat faptul că nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevazut în grila de salarizare pentru familia ocupatională „Administratie”, din Legea 153/2017. Aplicarea însă, mai mult sau mai putin corectă a diferitelor articole de lege sau a modificărilor aduse la legea salarizarii unitare, de-a lungul timpului, de catre unele din instituțiile din administratia centrală, a făcut ca, pe anumite segmente, sa existe diferente de salarizare între institutii care nu neaparat s-au regasit și într-un grad mai mare de responsabilitate sau de performanță, ceea ce creeaza inechitați între salariații din diverse instituții, a precizat ministrul.
El a accentuat necesitatea unei abordări structurale în reformarea politicii salariale, conform principiilor de echitate, responsabilitate și eficiență.
Având în vedere că politica salarială este o politică publică realizată de către Guvern, în mod unitar și nediscriminatoriu dar și în concordanță cu prevederile PNRR, se va continua dialogul pentru asezarea legislatiei de asa maniera încât să raspunda nevoilor de remunerare corectă a performanțelor si responsabilităților ce revin personalului MIPE fără a afecta stabilitatea macroeconomică și a bugetului de stat, mai spune Câciu.
Potrivit lui Câciu, nu protestele rezolvă aceste probleme ci dialogul social așa cum este el prevăzut de Legea 367/2022 a dialogului social, cu modificările și completările ulterioare. El a încheiat subliniind că, așa cum s-au transformat eșecurile din trecut în succes prin eficiență și colaborare, tot așa se vor găsi și soluții pentru o remunerare corectă a performanței.
Blocul Național Sindical a anunțat miercuri că angajații Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene ies în stradă, protestând timp de două zile față de nivelul salariilor.
Având în vedere complexitatea muncii personalului care gestionează fonduri europene, gradul de încărcare care a crescut în 2023 comparativ cu anul 2019 de 6 ori, migrarea personalului din cauza volumului mare de muncă, complexitatea muncii, multiplelor sarcini care exced fișei postului, (ex.: lungile discuții purtate cu beneficiarii proiectelor pentru a soluționa problemele și a continua fluxul în vederea atragerii fondurilor europene), pentru a putea păstra personalul pregătit în MIPE, personal care a reușit să obțină o absorbție istorică de 96%, rezultat foarte important pentru întreaga țară, se arată în comunicatul BNS.
Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×