Băsescu: „undeva în 2015-2017” începe exploatarea GAZELOR naturale. Cât de mare este ZĂCĂMÂNTUL descoperit de Exxon și Petrom

Redactor:
Corespondenti
Băsescu: „undeva în 2015-2017” începe exploatarea GAZELOR naturale. Cât de mare este ZĂCĂMÂNTUL descoperit de Exxon și Petrom
Două companii se ocupă de perimetru

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, după ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil, că în 2015-2017 se estimează că va începe exploatarea zăcământului de gaze din Marea Neagră, moment de la care România va putea fi independentă energetic.

Băsescu a spus că românii nu trebuie să se aștepte ca exploatarea zăcământului din marea Neagră să înceapă imediat pentru că sunt necesare prospecțiuni.

El a arătat că exploatarea zăcământului de gaze va începe „undeva în 2015-2017”, iar de la acel moment România va putea fi independentă energetic.

Președintele Traian Băsescu a vizitat, luni, nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil.

În 22 februarie, OMV Petrom și ExxonMobil Exploration and Production România au anunțat o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Operațiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârșitul anului 2011 și sunt pe cale să fie finalizate, anunța OMV Petrom.

Zăcământul a fost descoperit în urma forării puțului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operațiune la mare adâncime în largul țărmului românesc, cu o adâncile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de țărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri, se spune în comunicat.

ExxonMobil și OMV Petrom intenționează să continue lucrările în acest an, rezutatele achiziției de date seismice urmând să determine următoarele etape, notează companiile.

Piața românească a gazelor naturale a crescut anul trecut cu 3%, la 14,2 miliarde metri cubi, potrivit datelor prezentate miercuri de OMV Petrom.

Astfel, descoperirea Exxon-Petrom din Marea Neagră este echivalentă cu de trei până la șase ori cererea internă anuală, la rezervele estimate de companii.

Petrom a extras anul trecut 5,23 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 3% mai mult decât în 2010.

Celălalt mare producător de gaze din România, compania de stat Romgaz, produce cantități apropiate de cele extrase de Petrom.

Consumul intern este acoperit atât din producția Romgaz și Petrom, cât și prin importuri din Rusia, de la grupul Gazprom.

Producția de gaze a OMV a stagnat anul trecut la aproximativ 8,3 miliarde metri cubi, reiese din datele prezentate de grupul austriac.

Președintele Agenției Naționale pntru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruți, declara în octombrie 2011 că rezervele sigure de gaze naturale ale României sunt estimate să acopere consumul pentru următorii 15 ani, dar ar putea crește după ce companiile care dețin concesiuni de explorare vor începe lucrările în Marea Neagră.

Printre companiile care dețin perimetre concesionate în Marea Neagră se numără OMV Petrom, ExxonMobil (SUA), Lukoil (Rusia), Sterling Resources (Marea Britanie) și MOL (Ungaria).

România producea spre sfârșitul anilor ’70 și în anii ’80 peste 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, cu vârfuri la mai mult de 35 de miliarde, însă producția a scăzut gradual după 1989.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide