Blaga: Știam din ianuarie 2009 de situația dificilă în care e România, dar n-am luat atunci măsuri de austeritate. Îmi pare rău și cred că și lui Boc îi pare

Redactor:
Victor Rotariu
Blaga: Știam din ianuarie 2009 de situația dificilă în care e România, dar n-am luat atunci măsuri de austeritate. Îmi pare rău și cred că și lui Boc îi pare
umărul miniștrilor din Guvernul Boc care au recunoscut, în public, faptul că se știa de anul trecut că economia românească va fi grav afectată și că fie s-a mințit, fie s-a ascuns acest lucru a ajuns la trei. După Radu Berceanu, șeful de la Transporturi, și Sebastian Vlădescu, șeful de la Finanțe, a venit rândul lui Vasile Blaga, ministrul Administrației și Internelor, să recunoască, explicit, că se știa de anul trecut că situația este gravă.

Numărul miniștrilor din Guvernul Boc care au recunoscut, înpublic, faptul că se știa de anul trecut că economia românească vafi grav afectată și că fie s-a mințit, fie s-a ascuns acest lucru aajuns la trei. După Radu Berceanu, șeful de la Transporturi, șiSebastian Vlădescu, șeful de la Finanțe, a venit rândul lui VasileBlaga, ministrul Administrației și Internelor, să recunoască,explicit, că se știa de anul trecut că situația este gravă.

Mai mult decât atât, Blaga recunoaște că se puteau lua măsuri deausteritate încă de anul trecut, dar că acestea nu au fostconsiderate necesare. „Știam din ianuarie 2009 de situația dificilăîn care este România, dar nu am luat de atunci măsuri deausteritate”, a declarat Vasile Blaga, în cadrul emisiunii „După 20de ani”, difuzată duminică de Pro TV.
El a precizat că nu s-au luat măsuri încă de atunci pentru că „nus-a considerat necesar” și că, personal, regretă acest lucru și că,probabil, și premierul Emil Boc regretă lipsa măsurilor laînceputul anului trecut. La finele lunii trecute, ministrulTransporturilor, Radu Berceanu, a recunoscut, tot în cadrul uneiemisiuni TV, că anul trecut s-a mințit pentru a ascunde anumiteinformații privind situația dezastruoasă a economiei.

Berceanu și minciuna prin omisiune

„Practic, minciuna la care vă referiți a fost o minciună prinomisiune. Adică n-a existat un partid atât de «sinucigaș» – cumnici în alte țări nu cred că sunt asemenea partide «sinucigașe» -care în campania electorală sau oricând, dacă pot să n-o facă, doarașa, pentru dorința de a arăta că sunt «sinucigașe», să iasă și săspună că este extraordinar de rău și că ne ducem spre prăpastie”, aafirmat ministrul. Berceanu a declarat, de asemenea, că, dacă ar fifost campanie electorală și anul acesta, cel mai probabil mediulpolitic ar fi încercat să țină „la capac” situația adevărată încare se află România încă șase, opt luni sau chiar un an.
La scurt timp după declarația lui Berceanu, contribuabilii româniau fost martorii unui alt moment de maximă sinceritate, de dataaceasta din partea lui Sebastian Vlădescu, ministrul FinanțelorPublice. Cu ocazia dezbaterii moțiunii simple inițiate de PNL,Vlădescu a explicat că ar fi fost ușor ca Guvernul să mintă încontinuare încă șase luni, minciuna putând fi acoperită cuîmprumuturi și mai mari sau cu rugăminți la FMI. „Era foarte ușorsă mințim în continuare. Din poziția de ministru al Finanțelor, văspun că am fi putut să mințim vreo șase luni, am fi putut să ne maiîmprumutăm vreo șase luni, am fi putut să aranjăm un acord cu FMIcare să ne mai dea șase luni și am fi așteptat să vedem ce seîntâmplă”.

Salvarea, un nou acord cu FMI

Blaga a precizat, în cadrul aceleiași emisiuni TV, că Româniaare nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce va presupune și un nouîmprumut. El a precizat însă că acest lucru nu a fost discutat înGuvern.
„Personal, cred că România are nevoie de un nou acord cu FMI. Unnou acord cu FMI presupune și un nou împrumut”, a declarat Blaga,cu mențiunea că este convins că au existat astfel de discuții întreoficialii de la Finanțe și cei de la BNR. Motivul pentru care unnou acord, respectiv împrumut, ar fi benefic pentru economiaromânească este că România poate lua de la FMI credite mult maiieftine decât din altă parte, cum ar fi cele de la bănci.

INFO PLUS

Ce crede Blaga despre…

• Moțiunea de cenzură. „Nu credcă Guvernul va cădea, nu cred că moțiunea va trece, pentru căformațiunile politice, cele trei, și minoritățile au declarat,toate, că susțin Guvernul”.
• Un Guvern cu doar optministere. „Nu văd care ar fi foarte marea economie în acestmoment”.
• Ieșirea lui Nuțu Cămătaru dinînchisoare, călare pe cal. „Ca cetățean, nu m-am simțit foartebine. Polițistul și-a făcut treaba și l-a amendat conformlegislației în vigoare (…) În momentul în care un animal a intratîn spațiul public, deținătorul a fost amendat”.
• Sabotarea premierului,enunțată de Traian Băsescu. Întrebat dacă președintele s-a referitși la el când a declarat că premierul Emil Boc este sabotat de uniiminiștri, Blaga a răspuns : „Nici pe departe, eu nu știu să sabotezpe nimeni. Nu am sabotat niciodată. Aș vrea să-l întrebați pedomnia sa la ce se referea (pe șeful statului – n.r.)”.
• Eventuala demisie a luiTraian Băsescu, dacă măsurile eșuează. Întrebat dacă președintelear trebui să-și dea demisia în caz că tăierea salariilor și apensiilor nu aduce rezultatele scontate, Blaga a răspuns: „Nici pedeparte Aceste măsuri au fost convenite cu specialiști. Guvernulguvernează, nu Traian Băsescu”.

MinistrulAdministrației și Internelor a declarat duminică la Pro Tv că nu eleste persoana la care s-a referit Traian Băsescu atunci când a spuscă există miniștri care au sabotat deciziile Guvernului, precizândcă el nu știe să saboteze pe nimeni.

Citește și:

Vlădescu desprebugetul de stat: „Era foarte ușor să mințim în continuare și să nemai împrumutăm șase luni”

Berceanu: În campanie s-a mințit”prin omisiune” pentru a ascunde faptul că mergeam spreprăpastie

Inchide