Ce este o GAURĂ NEAGRĂ. Vezi aici simulări incredibile ale acestui misterios fenomen

Redactor:
Vlad Mironescu
O gaură neagră este considerat un obiect astronomic cu o suprafață în interiorul căreia câmpul gravitațional este atât de puternic, astfel încât nimic nu poate scăpa din interiorul acestei suprafețe.

• O gaurăneagră este considerat un obiect astronomic cu o suprafață îninteriorul căreia câmpul gravitațional este atât de puternic,astfel încât nimic nu poate scăpa din interiorul acestei suprafețe.Pentru că nici lumina nu poate scăpa dintr-o gaură neagră,interiorul acestui obiect astronomic rămâne invizibil, așadar seexplică și numele – „neagră”, adică „invizibilă”.

• Desprecele mai simple găuri negre, astronomii considerăcă au masă, dar nu și moment cinetic; acestea mai sunt cunoscute șidrept „găuri negre Schwarzschild” (după numele fizicianului germanKarl Schwarzschild. În mod obișnuit, despre o gaură neagră seconsideră că „atrage în interiorul său” tot ce există în jur, darobservația nu este valabilă decât aproape de limita orizontuluigăurii negre. Mai departe, câmpul gravitațional extern al găuriinegre nu diferă de cel al oricărui alt corp cu o masăechivalentă.

Cum iaunaștere

• Atuncicând stele de 20 de ori mai mari decât Soarele din sistemul nostrusolar nu mai au ce să „ardă” (își epuizează combustibilulinterior), ele intră în colaps și nu mai pot susține toatereacțiile care aveau loc anterior în corpul lor.

• O astfelde stea „epuizată” dă naștere unei explozii de proporții (osupernovă). În timp ce miezul său rămâne compact,colapsul continuă. Treptat, particulele din miez se zdrobesc una dealta din cauza proprie gravitații. În final, tot ceea ce mai rămâneeste o gaură neagră.

• Anumitegăuri negre „monstruoase” sunt de milioane de ori mai mari decâtunele obișnuite, așadar sunt capabile să „înghită” galaxiiîntregii. Despre majoritatea galaxiilor (inclusiv Calea Lactee) secrede că au în centru o astfel de gaură neagră„super-masivă”.

Citește și

Cât deaproape ne aflăm de gaura neagră descoperită de NASA. MihaiDascălu, de la Observatorul Astronomic, răspunde la întrebărileesențiale legate de acestă descoperire

NASA agăsit un „obiect excepțional în vecinătatea noastră cosmică”: CEAMAI TÂNĂRĂ GAURĂ NEAGRĂ. Cum s-a născut și la ce distanță se aflăde Pământ

Soarele își face încălzirea pentrumegaexplozia din 2013. Cum ne afectează erupția solară anunțată deNASA pentru zilele acestea

Observatorul care a descoperitgaura neagră: Chandra, sensibil la raze X de 100 de ori mai slabedecât cele detectabile de telescoapele precedente – GALERIEFOTO

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide