• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Confesiunile românilor care au lucrat în campania electorală din Republica Moldova: ce i-a șocat, ce i-a fascinat

Confesiunile românilor care au lucrat în campania electorală din Republica Moldova: ce i-a șocat,  ce i-a fascinat
Moldova politică a spus stop joc unei noi runde de alegeri. Lucrurile au rămas aproape la fel de încurcate în plan parlamentar, ca și până acum.

Moldova politică a spus stop joc unei noi runde de alegeri.Lucrurile au rămas aproape la fel de încurcate în plan parlamentar,ca și până acum.

Niciunul dintre beligeranți – comuniști sau pro-occidentali – nua obținut o majoritate confortabilă, care să-i dea dreptul să-șiimpună președintele. Iată ce impresii le-a lăsat Moldova electoralăunora dintre românii care s-au implicat, într-un fel sau altul, încampania de peste Prut.

Cosmin Gușă: „În campanie am fost implicat doar încalitate de prieten”

Indiferent de situație, un fapt este aproape sigur – PCRM nu arenicio șansă să preia frâiele noului executiv, spune Cosmin Gușăpentru gândul.
Gușă, consultantul lui Mircea Geoană, s-a reprofilat: „Sincer, n-amfost la Chișinău ca să dau consultanță, ci ca să deschid o afacerede consultanță geopolitică, care va începe să lucreze abia dupăalegeri. Pentru că eu consider Moldova și Serbia ca fiind cele maiimportante zone de emergență în actuala perioadă. În campanie, amfost implicat doar în calitate de prieten cu doi dintre actoriiimportanți – unul, Vlad Plahotniuc, acum politician, fost om deafaceri, numărul doi în PDM; al doilea, Marian Lupu, liderulPartidului Democrat din Moldova. Sigur că fiindu-le apropiat le-amdat anumite sfaturi de care ei au ținut cont”. În Moldova, Gușă agăsit „oameni de toată isprava, foarte calzi și primitori” șipoliticieni care „se extrag cu greu dintr-o ciudată naclăială ajocurilor politice duse la nivel mic”. „Marea surpriză în politicaactuală a Moldovei este Vlad Plahotniuc. El își va transfera înplan politic întreaga expertiză de business”, apreciază Gușă.

Răzvan Săndulescu: „Trebuie să faci, mai degrabă, muncăde detectiv”

Răzvan Săndulescu, de la firma de consultanță KensingtonCommunications, care i-a făcut, anul trecut, campania lui TeoTrandafir, spune, pentru gândul, că politicienii moldoveni au unalt tipar decât cei români. „Orgoliul pare unul din motoarele carele guvernează activitatea politică. De multe ori, iau deciziibazate pe resentimente, pe mândrie, chiar împotriva propriilorinterese”. După campania pe care a făcut-o pentru un partid liberalextraparlamentar, el a ajuns la concluzia că munca unui consultantromân în Moldova este dificilă pentru că sondajele de opinie suntextrem de viciate de către răspunsurile nesincere alerespondenților. „Practic, pentru noi sondajele de opinie și focusgrupurile reprezintă o busolă. În momentul în care nu te poți bazape această busolă trebuie să citești sondajele de la dreapta lastânga, să faci mai degrabă muncă de detectiv, pentru a găsirăspunsurile corecte în ceea ce exprimă electoratul în răspunsurileoficiale”. Kensington a deplasat la Chișinău o echipă de 3 oamenipe perioada campaniei electorale.

„Am plecat spre Chișinău cu aceleași prejudecăți ca toțiromânii. Pe parcurs am descoperit o societate civilizată, cu nimicmai prejos decât cea din România. Există un sentiment de siguranțăpe străzi, poate chiar mai mare decât la București. Oamenii trăiescpolitica mai intens decât în România. Dacă întrebi un tânăr dacăvotează, se uită foarte mirat la tine, nu prea înțelege cum arputea să nu voteze. Chiar și cei care nu votează sunt foarteinformați despre ce se întâmplă în viața politică”.
În tot acest timp, cei trei consultanți s-au „reintegrat” social.”Viața în Moldova are un ritm al ei. Pentru noi, care am devenit osocietate tipică de consum, totul este mult mai agitat, maipresant. Anul trecut am înțeles adevărata deosebire între „amuș” și”acum”, care nu este una lingvistică, ci una de modul în care seraportează la timp. „Amuș” în Moldova se poate întinde până la ooră. Pe de altă parte, nivelul de civilizație este mult mai mare, aînjura este o rușine mare pentru mulți dintre moldovenii de pestePrut”.

Vasile Dâncu: „Am lucrat perfect din punct de vederetehnic”

În campania de peste Prut l-am regăsit și pe fostul strateg alPSD, Vasile Dâncu, al cărui institut i-a furnizat date și luiTraian Băsescu, în campania prezidențială de anul trecut.Institutul de sondare al lui Vasile Dâncu, IRES, a lucrat pentruPublika TV la alegerile din Moldova și a ratat exit-pollul deduminică, dându-i pe comuniști pe locul doi, la mare distanță delocul întâi.

„Este absolut șocant ce s-a întâmplat. Noi am lucrat perfect dinpunct de vedere tehnic. Ce pot să spun este că, timp de o lună, aexistat o campanie antiromânească intens-difuzată pe o televiziunerusească, în paralel cu o campanie similară făcută de partidulcomuniștilor”, afirmă Dâncu.
El mai spune că intensitatea acestei campanii a creat mari problemeoperatorilor aflați la secțiile de votare. „Am avut operatori,vorbitori de limba rusă, totul a fost luat în calcul. Și totușirezultatul a fost unul de neînțeles…”, adaugă directorul IRES.

Rezultatele oficiale din Moldova

Conform rezultatelor oficiale preliminare anunțate luni seară,în urma alegerilor legislative anticipate de duminică, PCRM aobținut 39,3 la sută din voturi, în timp ce Partidul LiberalDemocrat (PLDM), al premierului Vlad Filat, a obținut 29,4procente. Cele trei partide din Alianța pentru Integrare Europeanăcare au intrat în Parlament au obținut împreună 59 dintre cele 101mandate de deputat. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova areclamat miercuri la Comisia Electorală Centrală o serie denereguli la alegerile de duminică, solicitând renumărarea voturiloracordate PCRM și PLDM, precum și verificarea listelor electorale,relatează Info-Prim Neo, citat de portalul Moldova Azi.

Citește și..
Inchide