Lăzăroiu și delegația FMI au discutat despre salarizare, pensii și asistența socială. Ce spune ministrul despre reducerea CAS, revenirea la salariile din 2010 și ajutoarele de încălzire

Redactor:
Vlad Mironescu
Lăzăroiu și delegația FMI au discutat despre salarizare, pensii și asistența socială. Ce spune ministrul despre reducerea CAS, revenirea la salariile din 2010 și ajutoarele de încălzire
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat miercuri, după întâlnirea cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI), că au fost discuții generale despre aplicare Legii salarizării, anul viitor, despre implementarea noului sistem de pensii, dar și despre Codul asistenței sociale.

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat miercuri, dupăîntâlnirea cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI), că aufost discuții generale despre aplicare Legii salarizării, anulviitor, despre implementarea noului sistem de pensii, dar și despreCodul asistenței sociale.

„Am avut discuții generale despre aplicarea Legii salarizării anulviitor, am discutat despre modul în care a fost implementat noulsistem de pensii, dar cel mai mult am discutat despre Codulasistenței sociale, care va fi în Parlament în toamna acestui an,și am dat asigurări FMI-ului că ne vom concentra pe o focalizarecât mai bună a ajutoarelor pentru cei săraci”, a declarat ministrulMuncii.

Sebastian Lăzăroiu a precizat că a comunicat reprezentanților FMIcă se încercă eliminarea risipei din sistem, lucru care va începede anul viitor printr-o strategie care vizează următorii treiani.

„Încercăm încă de la anul să facem reduceri cât mai mari, în sensulde a nu mai cheltui atât de mulți bani decât pentru oamenii care auîntr-adevăr nevoie”, a mai spus ministrul Muncii.

Întrebat dacă urmează să mai fie dați oameni afară, SebastianLăzăroiu a precizat că nu s-a discutat despre așa ceva cu delegațiaFMI.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale seaflă la București în perioada 20 iulie – 1 august pentru a douaevaluare a acordului stand-by de tip preventiv și a modului în careau fost îndeplinite țintele stabilite pentru prima jumătate aacestui an.

Lăzăroiu: Cred că se poate reveni la salariile din iunie2010 dar e greu de spus când și cum

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat miercuri, dupădiscuțiile cu delegația FMI, că se discută despre revenireasalariilor din sectorul public, că acest lucru poate fi făcut, darnu se știe când se va începe acest lucru și nici cum se vaface.

Întrebat dacă există șanse ca salariile din sistemul public săcrească, ministrul Muncii a precizat că această decizie va trebuiluată de către Guvern, existând deja discuții despre acest subiect,care vizează anul 2012.

Sebastian Lăzăroiu a declarat însă că nu s-a stabilit deocamdatămodul în care se va face revenirea la nivelul salariilor din iunie2010, dacă va fi vorba de eșalonare sau nu.

„În sectorul public va trebui să revenim, pentru că și economia îșirevine, s-au mai făcut disponibilizări și cred că se poate revenila salariile din 2010, dar când și cum se va face asta e greu despus”, a adăugat Lăzăroiu.

Lăzăroiu despre reducerea CAS: E luată în discuție, dar nuștim când se va face

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat miercuri, dupăîntâlnirea cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI), cădeși subiectul nu a fost discutat cu oficialii din delegație, esteîn atenția Guvernului, dar nu se știe când va fi luatădecizia.

Sebastian Lăzăroiu a precizat că reducerea CAS nu a fost pe agendadiscuțiilor cu reprezentanții FMI, dar Guvernul ia în calculaceastă posibilitate.

„Eu am mai spus asta, o să rămânem prudenți. E un lucru care e luatîn calcul, e luat în discuție, dar când se va face nu știm încă”, amai spus ministrul Muncii.

În 22 iunie, Sebastian Lăzăroiu declara că problema reduceriicontribuțiilor la asigurările sociale ar trebui tratată cu prudențăîn acest an.

„Trebuie să ne menținem prudenți și anul acesta. (…) Eu suntoptimist pentru că a crescut numărul de contracte, dar trebuie săvedem și încasări la buget. (…) În opinia mea, contextul nu estefavorabil anul acesta”, spune Sebastian Lăzăroiu la dezbatereapublică „Piața muncii în România: competiție, eficiență șilegalitate”.

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu declara în 29 mai căGuvernul lucrează la măsura reducerii CAS, care este prevăzută înacordul cu FMI, el arătând că probabil această problemă va fidiscutată la proxima vizită a misiunii FMI în România.

Șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, spune în pe 9 mai că FMI șiGuvernul au convenit că trebuie analizate mai multe date fiscaleînainte de o decizie privind scăderea contribuțiilor sociale.

Lăzăroiu: FMI a recomandat eliminarea birocrației din jurulajutoarelor pentru încălzire

Delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) a recomandat,miercuri, o schemă cât mai simplă a ajutoarelor pentru încălzire șieliminarea birocrației din acest segment, a declarat ministrulSebastian Lăzăroiu, la finalul discuțiilor de la MinisterulMuncii.

Ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, SebastianLăzăroiu, a precizat că au existat recomandări din partea FMI,acestea vizând ajutoarele pentru încălzire.

„Da, au existat recomandări pentru că noi am prezentat viziuneanoastră asupra schemei ajutoarelor de încălzire pentru aceatsăiarnă și ei ne-au recomandat să avem o schemă cât mai simplă, săeliminăm cât mai mult din birocrația care se învârte în jurulacestor ajutoare”, a afirmat demnitarul.

El a precizat că odată cu eliminarea subvențiilor va trebui săexiste o țintire clară a persoanelor vulnerabile.

„Recomandarea a fost să reducem cât mai mult birocrația. Noi avemîn vedere o bună focalizare a celor vulnerabili”, a mai spusSebastian Lăzăroiu.

Aurelia Alexa, [email protected]

Gheorghe Hagi trece la nivelul următor. "Regele" dă marea lovitură şi face cea mai mare...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
O localitate din Dâmbovița a fost carantinată deși nu avea niciun caz de COVID. Gafă...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Bianca Dragușanu, atac dur la adresa divelor din România. Blondina a făcut-o praf pe Carmen...
Inchide