• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

NASA avertizează că 2010 este cel mai cald an. În România nu se știe. Deputații au tăiat Laboratorul de Prognoză ANM, supărați pe vreme

NASA avertizează că 2010 este cel mai cald an. În România nu se știe. Deputații au tăiat Laboratorul de Prognoză ANM, supărați pe vreme
În timp ce de afară vin prognoze îngrijorătoare și din surse credibile - cea mai recentă este cea de la NASA, potrivit căreia 2010 va fi cel mai cald an din istorie, în România nu știm cum va fi vremea decât în următoarele 7 zile.

Criza alimentară și produse mai scumpe

Ar fi grav pentru agricultură ca 2010 să fie un an cald înRomânia, spune Marcel Cucu, membru în Consiliul Director al LigiiAscoiației Producătorilor Agricoli din România. „Bărăganul ar fiafectat de secetă, iar faptul că s-a acceptat, odată cu intrarea înUE, interzicerea subvențiilor de la stat pentru irigații reprezintăo iresponsabilitate din partea actualului Executiv”, susține Cucu.Din suprafața arabilă a României, de 10 milioane de hectare, existăcereri pentru subvenții la irigații pentru 9,5 milioane de hectare,precizează sursa citată, menționând că cele mai expuse zone suntBărăgan, Dobrogea, sudul Moldovei și sudul Olteniei. Într-unscenariu cu temperaturi ridicate, pe români îi paște tragedia, maiales dacă sunt producători agricoli. Consumatorul final va scoatemai mulți bani din buzunar, previzionează Marcel Cucu, „produseleurmând a fi majorate cu până la 20%”.

România nu este pregătită pentru temperaturi ridicate, credeDragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor Libere dinIndustria Alimentară. „În condițiile în care doar maximum 2milioane de hectare ar putea fi irigate, seceta ar afecta recolta.Ar fi o criză de materii prime și ne-am baza pe importuri, iar lanivel mondial, am asista la o criză alimentară de proporții. Dacăeuro ar rămâne la valoarea de acum, importurile de materii primepot influența cu 10-15% prețurile, în eventualitatea unui astfel descenariu”, explică Frumosu. Soluții? Președintele FSLIA nu le vedede la Executiv, ci de la Banca Națională care, în opinia lui, arputea reglementa astfel de situații, intervenind asupra cursului.Și Ministerul Agriculturii ar putea face ceva, mai zice DragoșFrumosu – „să reîmprospăteze rezervele naționale de grâu, porumb șide furaje pentru animale”.

Inchide