RECALCULAREA PENSIILOR MILITARE, BLOCATĂ DE JUSTIȚIE. Decizia ÎCCJ: Pensia este un drept patrimonial. Guvernul apreciază că poate continua recalcularea

Redactor:
Gabriela Stefan
RECALCULAREA PENSIILOR MILITARE, BLOCATĂ DE JUSTIȚIE. Decizia ÎCCJ: Pensia este un drept patrimonial. Guvernul apreciază că poate continua recalcularea
Pensiile militarilor nu vor mai fi recalculate, potrivit unei decizii irevocabile pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție

Pensiile militarilor nu vor mai fi recalculate, potrivit uneidecizii irevocabile pronunțată de Înalta Curte de Casație șiJustiție. Instanța supremă a respins recursul făcut de Guvernîmpotriva unei hotărârii a Curții de Apel Cluj, prin care s-adispus suspendarea executării H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentrurecalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat alepolițiștilor și ale funcționarilor publici cu statut special dinsistemul administrației penitenciarelor.

Practic, în acest moment prevederile referitoare lacalculul pensiilor potrivit principiului contributivității nu maiau nici o bază legală și se revine la situația anterioarăemiterii hotărârii de guvern. Cu alte cuvinte, militarii înrezervă vor beneficia în continuare de aceleași pensiispeciale. Potrivit magistraților, pensia reprezintă undrept patrimonial care este garantat de Constituție.
Decizia Înaltei Curți a fost luată vineri și se aplică pentru toatecadrele militare și pentru toate celelalte categorii de funcționaripublici cu statul special în rezervă. Din acest moment, executivulnu mai are un temei legal pentru a dispune recalcularea pensiilormilitarilor.

Guvernul consideră că instituțiile din sistemul deapărare pot continua recalcularea pensiilor

Totuși guvernul consideră că instituțiile din sistemul naționalde apărare, ordine publică și siguranță națională pot continuarecalcularea pensiilor, bazându-se pe o serie de interpretări aledeciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție pe această temă.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) apreciază că HG735/2010 de recalculare a pensiilor stabilite potrivit legislațieiprivind pensiile militare de stat, ale polițiștilor și alefuncționarilor din penitenciare, discriminează beneficiariipensiilor care nu au depus cereri de recalculare.

„Înalta Curte apreciază că este corectă concluzia primeiinstanțe (Curtea de Apel Cluj-n.r.), în sensul că HG 735/21.10.2010creează o situație discriminatorie prin determinarea punctajuluimediu anual pe baza salariului mediu brut pe economie dinperioadele pentru care beneficiarii pensiilor nu au depus cereri derecalculare și documente doveditoare”, notează ICCJ în motivareadeciziei sale din 7 ianuarie, prin care s-a suspendat HG 735.

ICCJ a publicat, vineri, decizia 38, luată în dosarul1371/33/2010, în date de 7 ianuarie.

Executivul a transmis, însă, vineri un comunicat în care aratăcă Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursuriledeclarate de Guvern și Ministerul Administrației și Internelorîmpotriva sentinței civile nr. 338/28 septembrie 2010 a CA Cluj -reținând incidența art. 15 alin 4 din Legea nr. 554/2004,modificată – respectiv faptul că suspendarea actului administrativindividual – HG nr. 735/21.07.2010 – oprește producerea efecteloracestui act în raport cu reclamanții în cauză, efectele actuluiadministrativ fiind suspendate ope legis până la soluționarea înmod definitiv și irevocabil a cauzei – obiect al dosarului nr.1510/33/2010 al CA Cluj, în care s-a pronunțat sentința civilă nr.443/23.XI. 2010.

Executivul apreciază că, în considerentele hotărârii pronunțatede ÎCCJ, se răspunde motivelor de recurs, sens în care se facprecizări cu privire la caracterul și natura cererilor desuspendare formulate în temeiul art.14 din Legea 554/2004modificată. Astfel, se arată că instanța de contenciosadministrativ este abilitată să dispună suspendarea actuluiadministrativ atacat ori de câte ori la nivel de aparență actulatacat nu îndeplinește condițiile de fond sau de formă prevăzute delege, în raport cu natura actului, precum și atunci cânddispozițiile art. 14 sunt întrunite în speța dedusă judecății.

Comunicatorul Ministerului Administrației și Internelor, MariusMilitaru, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că decizia ICCJ nuare efecte generale, ci doar pentru pensionarii din minister careau formulat reclamații în instanță.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide