Sărutul de adio: Traian Băsescu l-a sărutat pe obraji pe „decapitatul” Vasile Blaga și l-a îmbrățișat înainte de a părăsi Ministerul de Interne. VEZI AICI FILMUL

Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 22/08/2012, 14:32

Vasile Blaga a fost cel care l-a condus până la mașină pe șefulstatului. Încordat vizibil, dar cu zâmbetul pe buze, „demisionatul”ministru a acceptat îmbrățișarea și pupăturile prezidențiale, careau avut loc sub flash-urile aparatelor foto și în fața camerelorjurnaliștilor. Era trecut de ora 21.

Predarea ștafetei, cum ar suna procedura în limbajul de lemn alInternelor, a fost programată la ora 20, la o oră de la depunereajurământului de către noul ministrul de Interne, Traian Igaș.Acesta din urmă a ajuns la sediul noului job în jurul orei 19 30,cu limuzina Audi de la Senat. Îl aștepta Vasile Blaga, împreună cucare l-a așteptat pe președinte, pe treptele ministerului.

Încă neagreați de Traian Băsescu, doi reprezentanți aiJandarmeriei, îmbrăcați în uniforme ale Gărzii de onoare, așteptaucu săbiile scoase coloana prezidențială. O coloană care și de dataaceasta a fost lipsită de sprijinul Poliției Rutiere. În jurul orei20.05, Mercedes-ul Președintelui a oprit în fața ministerului.Traian Băsescu a coborât, a strâns mâinile celor doi demnitari și aurcat în sala de festivități, acolo unde se încolonaseră toți greiidin MAI.

Secretari de stat, generali, chestori, șefi de structuri și dedirecții, erau așezați la două rânduri. Cei mai mulți în uniformăde gală. Cele mai multe priviri se îndreptau spre șeful Poliției,Petre Tobă și șeful Jandarmeriei, Olimpiodor Antonescu,reprezentanții celor două structure blamate de Președinte șiPremier.

Blaga, sprijin necondiționat pentru succesor

Tensiunea a fost spartă de Vasile Blaga, cel care le-a mulțumitsubordonaților pentru munca prestată sub conducerea sa. „Vămulțumesc pentru munca depusă în mandatul meu, de aproape un an. Nua fost usor să respectăm și să recuperăm absolut toate obligațiile,să menținem ordinea și siguranța public și să face reformaministerului. Îi urez success noului ministru și îl asigur desprijinul meu necondiționat, in special pentru aderarea la SpațiulSchengen”, și-a încheiat Blaga scurtul discurs.

Igaș: Mă bucur să fim aici

Traian Igaș părea să fie, alături de Președinte, singuruloptimist. „Mă bucur sa fim aici, au fost primele cuvinte ale nouluiministru. Voi continua reformele și munca ministrului Blaga. Vomduce la bun sfârșit ce trebuie să facem pentru aderarea laSchengen. Voi fi un ministru activ si un bun coleg”, a promis Igaș.”Maine dimineață începem o zi plina de munca”, a decretat noul șefde la Interne.

Traian Băsescu apreciază gestul de asumare prin demisie alui Blaga și continuă să aibă încredere în Interne

După valurile de reproșuri din ultima perioadă revărsat asuprapolițiștilor și jandarmilor, Președintele, care a avut și ultimulcuvânt, și-a nuanțat poziția.

• „Îi mulțumesc mult luiVasile Blaga pentru ce a facut la Interne. Știti toti ramanereauriasa in urma pe Schengen si cu reforma. Prin gestul său politic asubstituit gesturile pe care trebuiau sa le faca cei responsabili”,a început Băsescu.

• „Eu continui sa amincredere în această instituție”, a continuat, abrupt,președintele. „Nu am glumit când am spus că vreau un raport alGuvernului cu privire la miting. E inacceptabil ca o manifestarelegitima a polițiștilor să ajungă un marș ilegal făcut de cei caretrebuie să apere legea, cei despre care spuneam să ne întărimautoritatea în stradă”.

„Dacă în relația cu președintele se încalcă legea, dar înrelația cu simplul cetățean?!…”

Traian Băsescu a construit apoi idei menite să îi sensibilizezeși să le capteze bunăvoința uniformlor din încăpere. „Pentru mine,militarii sau polițiștii, alături de Armată, sunt simboluri alestatului”, a explicat Basescu. „Valoarea voastră e că nu suntețiimplicați politic. Am auzit prea multe cuvinte politice. Pentrumine și români sunteți instituția la care se uită la inundații, aunevoie să le puneți ordine în orașe și mulți polițiști au mers pânăla sacrificiu”.

Președintele s-a pus apoi în pielea romanilor: „Demonstrația devineri i-a făcut pe mulți români să se întrebe: dacă în relația cupreședintele se încalcă legea, dar in relația cu simplulcetățean?!”

• Aprecierileprezidențiale s-au îndreptat pentru câteva secunde și asuprademisionatului Vasile Blaga. „Apreciez ca un gest importantde asumare politică demisia lui Blaga, dar nu aveți scuza să nuprezentați în CSAT un raport cu privire la miting. Am avut acelsentiment pe care l-am avut că la o mineriada, unde un general sebagase in portbagaj. Episodul ramane unul dintre cele mai vizibiledin sase ani de mandat”.

Apoi, Traian Băsescu le-a cerut șefilor din Interne sărestabilească disciplina în structui, asta după ce în ultimul săudiscurs ceruse Guvernului acest lucru, semn că demisia lui VasileBlaga mai diluase din neîncrederea în MAI. „Trebuie să vă cer ca înstructurile cu nivel scăzut de disciplină să îl reîntronați. S-arevenit la anii 90, în care un lider de sindicat cere schimbareainspectorului-șef. Daca e posibil, modificați legea. Îi ințeleg peoameni, acest corp de elită, polițiști, jandarmi, ISU, Minister deInterne, de la care aștept respectarea legii, nu lipsaprotestelor”.

Președintele i-a felicitat pe lucrătorii MAI pentru asigurareacondițiilor tehnice pentru aderarea la Schengen, dar le-a multumitși „polițiștilor, jandarmilor, lucrătorilor ISU care s-ausacrificat și au fost alături de populație”.

VEZI AICI MOMENTUL CÂND TRAIAN BĂSESCUÎL ÎMBRĂȚIȘEAZĂ PE VASILE BLAGA

Până la raportul despre miting, rămân fără PolițieRutieră. E modul meu de a mă manifesta

• „Rămân atașat deinstituție”, și-a reluat legătura cu Internele Traian Băsescu. Pânăla raportul cu mitingul din 24 septembrie, rămân fără polițierutieră. E modul meu de a mă manifesta”, s-a scuzat, într-un fel,Președintele.

La finalul discursului, Băsescu a dat mâna cu fiecare dintre ceicâțiva șefi din minster veniți la ceremonie. S-a întreținut cucâțiva dintre ei și a părut să evite să îi privească în ochi pealții, în timp ce le strângea mâna, deși gestul poate fi pus și peseama grabei.

Cele zece minute scurse din ceremonia de predare-primire amandatului de ministru au fost urmate de discuții de mai bine de ooră, în cabinet, între Traian Băsescu, Train Igaș și VasileBlaga.

• În jurul orei 21.30,președintele a părăsit sediul MAI, condus doar de Blaga, pe carel-a pupat și îmbrățișat călduros. Nu cu aceeași căldură părea săparticiple la îmbrățișare și fostul ministru de Interne. Acesta dinurmă a revenit în cabinet, unde a stat de vorbă cu staff-ul său șinoul ministru până târziu, în noapte.

• Gărzile de onoare aufost schimbate, pentru că militarii în poziție de drepți amorțiserăcu spadele scoase la onor.

Pe culoare sau în drum spre ieșire, funcționarii din ministervorbeau pe șoptite cum de dimineață toți șefii ziceau că și-auscris demisiile, în semn de solidaritate. Singurul care s-a ținutde cuvânt a fost un secretar de stat, care a spus că nu stă niciozi după plecarea lui Blaga – Mihai Capră, cel care coordona relațiacu prefecturile. „Pentru unul care nu e militar, chiar și-a ținutcuvântul”, comentau cârcotașii.

Citeșteși

La instalarea lui Igaș, Băsescul-a lăudat pe Blaga pentru „gest” și i-a certat pe polițiști:”N-aveți nicio scuză și nicio scăpare până nu-mi prezentațiraportul în CSAT”

Gheorghe Falcă, finul luiBăsescu, „botează” noul ministru de Interne. Cum a apărut în scenăTraian Igaș, succesorul lui Blaga

Executat de Cotroceni: cum apărăsit Blaga guvernul. Epopeea demisiei în treizile

Trei propuneri pentru TraianBăsescu, după plecarea lui Blaga – COMENTARIULIVE

CULISE: Cum au încercat lideriiCoaliției să-l convingă pe Blaga să nu-și dea demisia: „Sunteți unministru excepțional, aderarea la Schengen ar fipericlitată”

Cu cine îl va înlocui PDL peBlaga. Cele șase nume „luate în calcul”

Blaga, întrebat dacă „cineva” i-acerut demisia: „Nu e în stare nimeni de asta”. Ce spuneBoc

Cum l-a făcut Băsescu pe Blagaliderul opoziției – COMENTARIU LIVE

Oltean și Stolojan: PDL trebuiesă respingă demisia lui Blaga


Citeșteși

Grăbit să calce pe urmele luiBăsescu, Boc a trecut pe roșu, fără să-i fie deschis drumul dePoliție. A încălcat legea?

Cristian Tudor Popescu, LeliaMunteanu și Marian Sultănoiu comentează războiul dintre TraianBăsescu și polițiștii ilegali

Băsescu îi acuză pe cei 6000 depolițiști că au subminat autoritatea statului și cere Guvernului să”rezolve imediat” problema

Guvernul: Demisia lui Blaga nueste înregistrată la cabinetulpremierului

Boc: Blaga și-a asumatresponsabilitatea pentru greșelilealtora

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT. VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021