Șeful FMI: Noi am spus nu tăierii salariale cu 25%. Am propus impozitarea bogaților. Guvernul român s-a opus. Vlădescu: Au cerut și tăieri de salarii și creșterea TVA

Șeful FMI: Noi am spus nu tăierii salariale cu 25%. Am propus impozitarea bogaților. Guvernul român s-a opus. Vlădescu: Au cerut și tăieri de salarii și creșterea TVA
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, susține că Fondul nu a fost de acord cu propunerea guvernului român de a reduce cu 25% salariile bugetarilor și că a propus oficialilor de la București să crească taxele în special pentru cei "mai bogați".

Stolojan: Singurele declarații care contează sunt celeale echipei FMI care a fost la București

Întrebat de Gândul cumcomentează declarația șefului FMI, Theodor Stolojan, actualeuroparlamentar și fost premier, susține că discursul FMI la caretrebuie să fim atenți este cel al delegației oficiale a Fonduluicare a fost în misiune la București. „Inflamarea este prematură.Singurele declarații care trebuie luate în considerare sunt celeale echipei FMI care a fost la București. Oficialii au precizatfoarte clar că au fost propuse mai mult măsuri dintre care s-a alesaceasta. Declarația directorului general al Fondului esteneobișnuită. Nu am întâlnit vreodată, în zeci de ani de experiență,un alt caz în care un înalt oficial al FMI să spună că nu este deacord cu decizia unui guvern de a tăia din cheltuieli”, a declaratStolojan pentru Gândul. „Estevorba despre lipsă de informare din partea directorului FMI”, aadăugat el.

În ceea ce privește soluția anunțată de Strauss-Kahn, ca Româniasă facă rost de mai mulți bani prin impozitarea persoanelor bogate,fostul premier susține că, într-un fel, ea a fost deja introdusă înscrisoarea către FMI, fără a avea vreo legătură cu o eventualămajorare a cotei unice. „O impozitare a bogaților nu înseamnămărirea impozitelor pe salarii, deci cota unică. În România oameniinu sunt bogați datorită salariilor. Se poate vorbi despreimpozitarea averilor, unde, într-adevăr, suntem în urma altor stateeuropene. De altfel, în scrisoarea către FMI se precizează clarfaptul că se urmărește lărgirea bazei de impozitare, care cuprindeși măsura de mărire a impozitelor pe proprietate, altele decâtprima”, ne-a declarat el.

Dăianu: Trebuie să le dai oamenilor sentimentul că ceicare au mai mult participă la acest efort

Profesorul Daniel Dăianu, fost ministru de Finanțe, spune căStrauss-Kahn a spus, practic, că România ar trebui să se gândeascăserios la posibilitatea de a renunța la cota unică. „În esență,Dominique Strauss-Kahn a spus că ar fi trebuit să ne gândim la cotaunică. Trebuie să le dai oamenilor sentimentul că acei care au maimult participă la acest efort.

Replica lui Dominique Strauss-Kahn a venit și pe fonduldezbaterilor din societatea românească, mă refer aici la domnulPonta, care induceau ideea că FMI a impus un program pentruRomânia. Aceasta în condițiile în care, în ultimii ani, FMI și-aschimbat optica. Nu putem spune că Fondul a fost inflexibil, dinmoment ce a permis ca banii din primele tranșe să fie utilizațipentru finanțarea deficitului bugetar”, a declarat pentruGândulfostul ministru de Finanțe.

În ceea ce privește decizia Guvernului de a reduce pensiile șisalariile în mod uniform, cu același procent la toți, Dăianu spunecă „are un avantaj, al simplității. Nu te obligă să gândești oreducere diferențiată”. El a adăugat însă că au fost subestimateatât impactul psihologic cât și efectele distribuționale.

Bogații spun că ei nu au bani, ci datorii

Soluția propusă de șeful FMI, de a impozita mai mult bogații, nueste văzută cu ochi buni de toți românii cu averi mari. „Oamenii deafaceri au datorii, nu au bani. Indiferent ce măsuri se vor lua,acestea nu trebuie să fie discriminatorii”, a declarat pentruGândulIlie Carabulea, om de afaceri sibian, care deține compania detransport auto Atlassib și pachetul majoritar de acțiuni al BănciiCarpatica.

„Oamenii de afaceri au datorii, nu au bani. Indiferent ce măsurise vor lua, acestea nu trebuie să fie discriminatorii. Să nu seuite că oamenii de afaceri mișcă economia. Dacă-l omori pe omul deafaceri, omori economia. Pe de altă parte, dacă te duci în primăriesau într-un minister, unul lucră și șapte stau”, a adăugat patronulAtlassib, care, cu o avere estimată la 230-250 de milioane de euroocupă locul 22 în topul Forbes al celor mai bogați români în2009.

Unul dintre primii pași ai statului pentru a obține mai mulțibani din taxele aplicate celor bogați este și creșterea impozitelorpe proprietate, începând cu a doua locuință deținută, măsură care afost anunțată recent de premierul Emil Boc.

Contactat de Gândul după ce premierula a anunțat căproprietățile, altele decât prima, vor fi impozitate suplimentar,Culiță Tărâță, deputat independent, a declarat că „Vrând-nevrând,când ai două-trei proprietăți nu poți să te plângi că nu ai cu ceplăti”. Tărâță este pe locul 200 în topul Forbes al celor maibogați 500 de români, cu o avere estimată la 28-30 de milioane deeuro.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, susține căFondul nu a fost de acord cu propunerea guvernului român, de areduce cu 25% salariile bugetarilor, și că a propus oficialilor dela București să crească taxele în special pentru cei „maibogați”.

„Guvernul român ne-a spus: vom tăia 20 – 25% din salariilefuncționarilor. Noi am spus: nu, nu luați această măsură dacă vrețisă faceți economii; măriți impozitele și mai ales impozitele pentrucei mai bogați. Guvernul a spus: nu, noi suntem cei care decidem.Și acesta este adevărul: Guvernul decide întoteauna, nu FMI. Noispunem doar care e situația și care e drumul de urmat. Guvernulpropune măsurile, guvernul român le-a ales”, a declaratStrauss-Kahn într-o emisiune a postului France 2.

Citește și Lăzăroiu: Informațiile oferite dedirectorul FMI sunt inexacte. Fondul a cerut reducerea cu 20% asectorului bugetar

În cadrul aceluiași program, jurnalista Arlette Chabot l-aîntrebat pe șeful FMI dacă este adevărat că își va depunecandidatura pentru funcție de președinte al Franței în 2012.Oficialul Fondului a preferat să evite un răspuns direct și s-amulțumit să răspundă pe un ton glumeț: „Am un cap micuț și nu măpot gândi la mai multe lucruri deodată”. Strauss-Kahn esteconsiderat de presa franceză principalul adversar al actualuipreședinte Nicolas Sarkozy la alegerile din 2012.

Finanțele susțin că în toate scenariile propuse de FMIera prevăzută scăderea salariilor cu cel puțin 20%

Răspunsul Bucureștiului nu s-a lăsat mult așteptat. Într-uncomunicat oficial al Finanțelor, venit ca o reacție la declarațiașefului FMI, Sebastian Vlădescu, ministrul de resort, susține că încadrul negocierilor cu FMI au fost analizate mai multe scenariipentru a reduce deficitul bugetar de la 9,1% la 6,8% și că în toatescenariile Fondului era prevăzută scăderea salariilor bugetarilorcu măcar 20%, la care se adăugau și măriri de taxe.

„Pe parcursul negocierilor desfășurate în perioada 27 aprilie -10 mai 2010, la București, au fost analizate diverse scenarii dereducere a deficitului bugetar de la 9,1% la 6,5%, ulterior la6,8%. Fondul Monetar Internațional a considerat în mod constant căreducerea cheltuielilor salariale și sociale este obligatoriepentru o corectă ajustare a deficitului bugetar. Pe parcursuldiscuțiilor, FMI a propus în mod constant ajustarea cheltuielilorsalariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% și a cotei unice la20%”, precizează șeful Finanțelor.

Ministrul precizează de asemenea că îi este greu să înțeleagă înce măsură creșterea TVA la 24% și a cotei unice la 20% i-ar fiafectat doar pe cei bogați.

„Ar fi fost afectată întreaga populație a României, inclusivpersoanele care în anul 2009 au suportat primul val al reducerilorde venituri, generate de efectele crizei economice la nivelulsectorului privat”, se precizează în comunicatul oficial alFinanțelor.

Citește în paginaurmătoare de ce crede Stolojan că singurele declarații carecontează sunt cele ale echipei FMI care a fost laBucurești

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide