Soarele rău: cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer. Un român din trei n-a auzit de crema de protecție

Soarele rău: cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer. Un român din trei n-a auzit de crema de protecție
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 08:41

Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer laom, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Potrivitdatelor OMS, anual, la nivel global, se înregistrează 60.000 dedecese cauzate de acest tip de cancer. Conform membrilor SocietățiiRomâne de Dermatologie (SRD), la noi în țară se înregistrează pânăla 2.000 de noi cazuri pe an. Specialiștii în dermatologiepunctează: soarele este principalul vinovat al apariței acesteimaladii. În ultimii trei-patru ani, razele ultraviolete au devenitmult mai periculoase, avertizează dermatologii. „Explicația esteuna simplă: Poluarea distruge stratul de ozon, necesar pentru aîmpiedica razele ultraviolete de tip trei, extrem de periculoasepentru piele”, a declarat pentru Gândul dr. Carmen Curea, medicdermatolog.

Doar 17% dintre români folosesc frecvent creme cu factorde protecție

Potrivit datelor colectate de reprezentații SRD, anul trecut, 32la sută dintre români nu folosesc creme cu factor de protecțieatunci când se duc la plajă, 24 la sută folosesc destul de rarastfel de produse, 27 la sută dintre respondenți au spus căfolosesc uneori cremele cu factor de protecție și doar 17 la sutăse dau cu astfel de produse frecvent, atunci când se expun lasoare.

Citește și

Zile de caniculă încare nici crema anti-soare, nici umbrela de plajă nu te protejează:37 de grade la umbră și raze ultraviolete periculoase, pânăjoi

Îngroziți de radiații,românii au dat în patima bronzării organice

Studiul realizat pe un eșantion de 3.124 de persoane, 1.820 defemei și 1.304 bărbați a arătat că 73 la sută dintre aceștia seaflau la primul consult pentru depistarea cancerului de piele șidoar 27 la sută au mai făcut un astfel de control. În plus,statistica SRD arată că 9 la sută dintre pacienții consultațifolosesc frecvent solarul.

Cremele trebuie aplicate din două în douăore

Pentru a preveni apariția cancerului de piele, mediciidermatologi recomandă evitarea expunerii la razele UV între orele10 și 16, deoarece energia solară atinge cote maxime în acestinterval de timp, și folosirea cremelor cu factor de protecțieatunci când ne bronzăm. „Părinții trebuie să evite expunerea lasoare în rândul copiilor cu vârste până în 4 ani. Studiile audemonstrat că organismul unui copil are nevoie de doar 5 minute deexpunere la razele soarelui, pentru a beneficia de efectelepozitive ale acestuia”, subliniază medicul dermatolog prof. dr.Anca Zbranca, membru SRD.

Atunci când cumpărăm o cremă cu factor de protecție trebuie săalegem un produs adecvat tipului nostru de ten. Astfel, persoanelecare se înroșesc destul de repede trebuie să opteze pentru unfactor de protecție cu 50 +. Nu este recomandată folosirea cremelorcu factor de protecție mai mic de 15, indiferent dacă pielea estesau nu bronzată și indiferent de tipul de piele.

Mai mult, pentru că atunci când ne ducem la plajă suntem tentațisă intrăm în apă, dermatologii recomandă o cremă rezistentă, alcărei efect să nu dispară odată cu îmbăiatul. De asemenea, crematrebuie folosită din abundență, pentru a oferi pielii protecțiemaximă.

În același timp, medicii nutriționiști spun că este foarteimportant ca prima aplicare a cremei de protecție solară să fiefăcută cu minimum 30 de minute înainte de prima expunere lasoare.

Mai mult, pielea trebuie se fie curată în momentul în careaplicăm cremă de protecție, deoarece orice alte loțiuni sau cremepentru piele aplicate anterior produselor antisolare diminueazăefectul acestora din urmă.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
FOTO. Imagini fierbinți cu Simona Halep și Toni Iuruc! Nu au mai ținut cont că...
Cum a făcut tatăl Anamariei Prodan un milion de euro pe vremea lui Ceauşescu! Averea...
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Meteo ANM. Vine gerul în România. Temperaturi la limita îngheţului de săptămâna viitoare
APEL UMANITAR! Un MILITAR se luptă să-și SALVEZE fiul!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021