Soarele rău: cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer. Un român din trei n-a auzit de crema de protecție

Redactor:
Mădălina Chițu
Soarele rău: cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer. Un român din trei n-a auzit de crema de protecție
Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Potrivit datelor OMS, anual, la nivel global, se înregistrează 60.000 de decese cauzate de acest tip de cancer.

Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer laom, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Potrivitdatelor OMS, anual, la nivel global, se înregistrează 60.000 dedecese cauzate de acest tip de cancer. Conform membrilor SocietățiiRomâne de Dermatologie (SRD), la noi în țară se înregistrează pânăla 2.000 de noi cazuri pe an. Specialiștii în dermatologiepunctează: soarele este principalul vinovat al apariței acesteimaladii. În ultimii trei-patru ani, razele ultraviolete au devenitmult mai periculoase, avertizează dermatologii. „Explicația esteuna simplă: Poluarea distruge stratul de ozon, necesar pentru aîmpiedica razele ultraviolete de tip trei, extrem de periculoasepentru piele”, a declarat pentru Gândul dr. Carmen Curea, medicdermatolog.

Doar 17% dintre români folosesc frecvent creme cu factorde protecție

Potrivit datelor colectate de reprezentații SRD, anul trecut, 32la sută dintre români nu folosesc creme cu factor de protecțieatunci când se duc la plajă, 24 la sută folosesc destul de rarastfel de produse, 27 la sută dintre respondenți au spus căfolosesc uneori cremele cu factor de protecție și doar 17 la sutăse dau cu astfel de produse frecvent, atunci când se expun lasoare.

Citește și

Zile de caniculă încare nici crema anti-soare, nici umbrela de plajă nu te protejează:37 de grade la umbră și raze ultraviolete periculoase, pânăjoi

Îngroziți de radiații,românii au dat în patima bronzării organice

Studiul realizat pe un eșantion de 3.124 de persoane, 1.820 defemei și 1.304 bărbați a arătat că 73 la sută dintre aceștia seaflau la primul consult pentru depistarea cancerului de piele șidoar 27 la sută au mai făcut un astfel de control. În plus,statistica SRD arată că 9 la sută dintre pacienții consultațifolosesc frecvent solarul.

Cremele trebuie aplicate din două în douăore

Pentru a preveni apariția cancerului de piele, mediciidermatologi recomandă evitarea expunerii la razele UV între orele10 și 16, deoarece energia solară atinge cote maxime în acestinterval de timp, și folosirea cremelor cu factor de protecțieatunci când ne bronzăm. „Părinții trebuie să evite expunerea lasoare în rândul copiilor cu vârste până în 4 ani. Studiile audemonstrat că organismul unui copil are nevoie de doar 5 minute deexpunere la razele soarelui, pentru a beneficia de efectelepozitive ale acestuia”, subliniază medicul dermatolog prof. dr.Anca Zbranca, membru SRD.

Atunci când cumpărăm o cremă cu factor de protecție trebuie săalegem un produs adecvat tipului nostru de ten. Astfel, persoanelecare se înroșesc destul de repede trebuie să opteze pentru unfactor de protecție cu 50 +. Nu este recomandată folosirea cremelorcu factor de protecție mai mic de 15, indiferent dacă pielea estesau nu bronzată și indiferent de tipul de piele.

Mai mult, pentru că atunci când ne ducem la plajă suntem tentațisă intrăm în apă, dermatologii recomandă o cremă rezistentă, alcărei efect să nu dispară odată cu îmbăiatul. De asemenea, crematrebuie folosită din abundență, pentru a oferi pielii protecțiemaximă.

În același timp, medicii nutriționiști spun că este foarteimportant ca prima aplicare a cremei de protecție solară să fiefăcută cu minimum 30 de minute înainte de prima expunere lasoare.

Mai mult, pielea trebuie se fie curată în momentul în careaplicăm cremă de protecție, deoarece orice alte loțiuni sau cremepentru piele aplicate anterior produselor antisolare diminueazăefectul acestora din urmă.

Inchide