Traian Băsescu a găsit o soluție pentru sinistrați: „Se va tăia de la Educație și Sănătate”. Udrea a vorbit despre brandul „România” lângă un pod distrus

Traian Băsescu a găsit o soluție pentru sinistrați: „Se va tăia de la Educație și Sănătate. Udrea a vorbit despre brandul „România lângă un pod distrus
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 23/04/2012, 22:22

Bilanțul ISU

În ultimele 24 de ore, în urma ploilor torențiale și creșteriidebitelor râurilor au fost afectate 104 localități din 14 județe(Alba, Bacău, Botoșani, Brăila, Caraș-Severin, Galați, Giurgiu,Harghita, Ialomița, Iași, Neamț, Suceava, Tulcea, Vaslui), fiindevacuate 7.762 persoane.

Cod roșu până duminică pe Prut și Siret

Hidrologii au prelungit codul roșu pe râurile Prut și Siret pânăduminică. Fenomenele vizate sunt creșteri de debite și niveluri cudepășiri ale cotelor de pericol, inundație și atenție prinpropagarea viiturilor formate anterior și posibile scurgeriimportante pe versanți, torenți, pâraie cu efect de inundațiilocale.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, spune că se formează unnou ciclon

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a afirmat, vineri, în timpulvizitei în localitățile afectate de inundații în Harghita, că unnou val de ploi abundente ar putea afecta, duminică, în specialjudețele din Moldova, potrivit Mediafax. Ministrul Borbely aafirmat că, potrivit prognozei meteo, vineri și sâmbătă nu vor fiprecipitații însemnate cantitativ, acestea urmând să-și facăsimțită prezența duminică. „Duminică s-ar putea să se formeze unnou ciclon, care va afecta mai ales Moldova, cu ploi însemnate”, adeclarat ministrul Mediului.

În ultimele 24 de ore, în urma ploilor torențiale și creșteriidebitelor râurilor au fost afectate 104 localități din 14 județe(Alba, Bacău, Botoșani, Brăila, Caraș-Severin, Galați, Giurgiu,Harghita, Ialomița, Iași, Neamț, Suceava, Tulcea, Vaslui), fiindevacuate 7.762 persoane.

Localitățile Pătrăuți, Săuceni, Dornești și Dorohoi, lovite defuria apelor, au fost, vineri, locuri de pelerinaj pentrupreședintele României, Traian Băsescu, premierul Emil Boc,miniștrii Elena Udrea și Gabriel Oprea. Primul a ajuns TraianBăsescu. În jurul orei 15, elicopterul prezidențial a aterizat încomuna Pătrăuți, din județul Suceava. Șeful statului s-a interesatde situația oamenilor afectați de inundațiile puternice, le-a spussinistraților ale căror case au fost distruse de inundații săînceteze acțiunea de scoatere a mâlului din locuințe și să încercesă recupereze „tot ce se poate”, inclusiv cărămizi, pentruconstruirea de noi case în zone neinundabile.

În timp ce președintele inspecta casele distruse de apelerevărsate, o femeie a venit plângând, întrebându-l ce să facă.Băsescu i-a răspuns: „Te muți, te muți mai sus. Nu mai construieștiaici. Recuperați ce se poate recupera din casă, că o să faceți alta(…). O să vină materiale, bolțari, lemn și faceți unde vă dăprimarul”. După ce i-a întrebat: „Măi oameni buni, de ce v-ați puscasa aici?”, președintele le-a spus sinistraților la ce sprijin săse aștepte: „Guvernul vă dă materiale de construcții, o să vină șiajutoare, vă ajutați între voi. E esențială puținăsolidaritate”.

La Dornești s-a anunțat lansarea branduluiRomâniei

Din Pătrăuți, elicopterul prezidențial a decolat spre Dornești.Aici, președintele a inspectat un pod afectat de viitură, a vorbitcu localnicii și i-a promis primarului că „mai trec pe la voi, înșase luni ne facem prieteni din nou”. Ministrul Elena Udrea aprofitat de prezența presei și a anunțat că brandul turistic alRomâniei va fi lansat în data de 29 iulie, când este ziua Românieiîn cadrul Expoziției Mondiale de la Shanghai, dar în același timpva fi lansat și în România.

La Dorohoi, șeful statului a fost întâmpinat de oameni plângând,care i-au spus că apa le-a luat tot și au rămas fără nimic. TraianBăsescu i-a consolat spunându-le că „primul lucru pe care trebuiesă îl facă oamenii este să fie solidari unii cu alții. Cât despresprijinul Guvernului, se fac evaluări și vom pune la dispozițiematerialele de construcție. Banii vor veni de la bugetul de stat.Se va tăia de la Educație și de la Sănătate”, a declarat șefulstatului, la Dorohoi. Un bărbat a cărui casă a fost distrusă deinundații i-a spus președintelui Traian Băsescu că îi este „scârbă”să vadă că acesta vine și se uită la nenorocirea oamenilor,afirmând că ar fi preferat să vadă ingineri.

Traian Băsescu i-a atras atenția acestuia că la fața loculuisunt prezenți și ingineri, iar bărbatul a continuat spunându-i căde 20 de ani se fac comisii și constatări. „Cine e vinovat pentruaceastă viitură? Voiam să văd și eu unul care să zică: «dom’ne, eusunt inginerul ăla de la ape, am făcut o prostie, o greșealătehnică, îmi dau demisia»”, a spus bărbatul, făcând referire lafaptul că în 28 iunie, când a venit viitura, nu i-a anunțat nimeni,însă a doua zi, când nu a mai fost viitură, autoritățile i-au pusîn alertă pe oameni.

Citește mai departe în pagina următoare

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Dacia i-a dat lovitura lui Volkswagen. Ce a reușit acum, pentru a doua oară consecutiv
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...