VIDEO: Campanie împotriva etnobotanicelor: „Diferența dintre un consumator și o vacă este că ea știe ce iarbă să consume”

Redactor:
Maria Manoliu
Deși autoritățile din Capitală susțin că au închis 120 de magazine în care se comercializau produse etnobotanice, numărul consumatorilor de substanțe halucinogene a crescut.

Deși autoritățile din Capitală susțin că au închis 120 de magazine în care se comercializau produse etnobotanice, numărul consumatorilor de substanțe halucinogene a crescut.

„Consumatorii de substanțe halucinogene au renunțat la drogurile clasice și au trecut pe etnobotanice. Acestea sunt mai ieftine iar efectul lor este mai îndelungat prin injectare. Au exista tineri care au trecut de la heroină la etnobotanice și care în șase luni au decedat „, a declarat pentru gândul prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.

Cel mai tânăr consumator de etnobotanice aflat în evidența spitalului Obregia are 11 ani

În evidențele spitalului Obregia sunt peste 500 de tineri care urmează tratament de specialitate pentru a renunța la consumul de așa zise substanțe legale. Pacienții au vârste cuprinse între 15 și 35 de ani iar cel mai tânăr consumator de etnobotanice are 11 ani.

Trei sferturi dintre consumatori sunt băieți care provin din familii cu o situație materială bună. La început procurarea „drogurilor legale” costă 15 lei pe zi iar în timp suma poate ajunge și la 300 de lei. Dependența se instalează rapid – consumatorii ajung să-și administreze câte o doză la fiecare 30 de minute.

Citește și: GENERAȚIA ETNOBOTANICELOR. Copilul de 10 ani care își injectează „legale”: „E ca și cum aș avea, așa… multă ciocolată în burtă”

Pentru a conștientiza tinerii asupra pericolului pe care-l reprezintă consumul de așa-zise droguri legale, Ministerul Administrației și Internelor (MAI) și Prefectura Capitalei, în parteneriat cu Mediapro și casa de producție Saga film, au lansat campania „Nu etnobotanicelor”.

Aceasta va ține șase săptămâni și pe lângă clipuri și afișe stradale se va desfășura și în licee. „Tinerii vor trebui convinși prin discuții că a fi „cool” nu însemnă să te droghezi. În campanie s-au implicat oameni de cultură și de artă care prin exemplul personal vor încerca să-i convingă pe liceeni să renunțe la consumul de droguri. Studiile arată că aceștia sunt vulnerabili în jurul vârstei de 15-16 ani”, a mai spus prefectul Capitalei.

Trei postere și un clip pentru „Nu etnobotanicelor”

Pe afișele pregătite de Prefectură se poate citi: „Diferența dintre un consumator de etnobotanice și o vacă este că ea știe ce iarbă să consume. Consumul de etnobotanice ucide” sau „În viață meriți tot ce-i mai frumos. Mort nu mai faci două paralele”. Afișele înfățișează fie un baiat sau o fată cu iarbă în gură fie o tânără moartă iar filmulețul o tânără pe care drogurile au ucis-o în timp ce poza. Specialiștii au făcut chiar și un mercurial al „drogurilor legale”.

La momentul studiului prețurile variau între 150 și 60 de lei pentru produsele denumite Spice (amestec de ierburi) și de la 35 de lei până la 300 de lei pentru cele de tip pudră.

În ianuarie 2010, printr-o ordonanță de urgență, 36 de plante și substanțe etnobotanice au fost interzise de la comercializare. Imediat etnobotanicele au reapărut cu alte rețete. Tot anul trecut, o hotărâre a CGMB a interzis comercializarea de „droguri legale” dar, după cum susține prefectul Atănăsoaei, ” a fost o hotărâte care nu și-a atins scopul fiind mai mult de imagine”.

Inchide