Adrian Năstase: România trebuie să rămână în Afganistan până în 2014

Publicat: 22 05. 2012, 18:49
Actualizat: 23 05. 2012, 13:50

Președintele Consiliului Național al PSD, Adrian Năstase, a declarat pentru gândul că România trebuie să rămână în Afganistan până în 2014 pentru a-și respecta angajamentele asumate.

„România este membră a Alianței nord-atlantice și ea trebuie respecte principiul  stabilit la NATO: toți odată înăuntru, toți odată afară. Nu poți să pleci să lași anumite goluri în sistemul militar din teatrul de operațiuni. Cred că cea mai bună soluție este concertarea pozițiilor, dacă s-a stabilit 2014 sigur trebuie să fim alături de ceilalți aliați”, a precizat Năstase.

El a explicat de ce președintele francez a făcut anunțul retragerii trupelor din Afganistan.

„Pentru Francois Hollande situația este puțin diferită. El a vrut să dea un mesaj diferit de președintele Sarkozy în campania electorală. A anunțat din campanie intenția de a retrage trupele la sfârșitul acestui an în condițiile în care un număr important de militari francezi a murit în Afganistan, ceea ce a creat o foarte mare emoție în Franța”, a subliniat social-democratul.

Năstase susține că și francezii vor face anumite compromisuri, printr-o retragere în acord cu ceilalți parteneri NATO.

„În modalitățile concrete probabil se va realiza o anumită concertare cu statul major general cu cei care se ocupă de planificare și de asigurarea retragerii strategice și graduale din Afganistan ca să nu fie probleme. Nu esteo chestiune foarte importantă, trebuie să o înțelegem poziția franceză prin prisma angajamentelor din campania electorală. Nu trebuie tratată cu nervozitate această chestiune”, a conchis Adrian Năstase.