ALGORITMUL ÎMPĂRȚIRII PREFECTURILOR. PSD a luat 23 de județe, PNL va pune prefectul în București

Publicat: 08 05. 2012, 17:33
Actualizat: 09 05. 2012, 12:18

Surse din cadrul USL au declarat, pentru gândul, că s-a stabilit schema de împărțire a prefecturilor între cele trei partide ale Uniunii.

În județele unde există președinți de Consilii Județene de la PSD, Alianța de Centru Dreapta (PNL-PC) a primit dreptul a face nominalizări pentru funcția de prefect. Alianța de Centru-Dreapta va propune prefecți pentru 18 județe plus municipiul București. Decizia finală în privința persoanelor nominalizate de liberali și conservatori urmează să aparțină premierului Victor Ponta, după ce consultă organizația teritorială a pesediștilor.

PSD va nominaliza candidați pentru funcția de prefect în 23 de județe, majoritatea fiind din Ardeal și Banat.

„PSD va avea foarte mulți prefecți în zona Ardealului și Banatului. Asta ne ajută să întărim scorul partidului și în aceste județe, unde în ultimii ani am pierdut bătălia electorală”, au precizat, pentru gândul, surse social-democrate.

Victor Ponta a trezit nemulțumirea baronilor care au fost nevoiți să accepte că în județele pe care le conduc prefecții vor fi desemnați de liberali. Ei au cerut totuși garanții de la centru că au drept de veto în cazul prefecților numiți de la liberali pentru a nu apărea tensiuni în teritoriu.

„Inițial nu am fost de acord ca PNL să nominalizeze prefectul, dar în cele din urmă datorită garanțiilor pe care le-am primit am acceptat”, a declarat, pentru gândul, un președinte de Consiliu Județean de la PSD.

Chiar dacă nu au obținut paritatea la împărțirea funcțiilor de prefect, liberalii susțin că au cedat deliberat pentru a obține prefectura Bucureștiului. Social-democrații spun însă că au cedat intenționat această prefectură.

„Rolul prefectului este mai redus în București, decât în celelalte județe ale țării. La București îl avem și pe Sorin Oprescu, care este mai vizibil decât prefectul”, spun social-democrații.