Ambasada SUA răspunde USL cu declarația președintelui Truman. „Regele Mihai I a avut o contribuție extraordinară la cauza libertății și democrației”

Ambasada SUA răspunde USL cu declarația președintelui Truman. Regele Mihai I a avut o contribuție extraordinară la cauza libertății și democrației
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 26/04/2012, 05:57

Ambasada SUA la București a precizat, vineri, pentru Mediafax,că dorește să dea publicității, referitor la Regele Mihai I, douădocumente, între care alocuțiunea președintelui Truman referitor lamonarhul român, conform căruia acesta „a dat dovadă de uncomportament excepțional de merituos”.
Ambasada răspunde astfel scrisorii adresate ambasadorului MarkGitenstein de co-președinții USL, Victor Ponta și Crin Antonescu,în care aceștia i-au solicitat să se exprime în legătură cudeclarația făcută de către președintele Traian Băsescu despreRegele Mihai.
La solicitarea Mediafax, ambasada a precizat că nu dă un răspuns,dar că trimite în schimb alocuțiunea președintelui Truman ladecorarea Regelui Mihai cu Legiunea de Merit și textul înscris peplaca de pe Memorialul Holocaustului din București.

Ambasada SUA reamintește că Truman a spus la decorarea RegeluiMihai cu Legiunea de Merit: „Majestatea Sa Regele Mihai I alRomâniei a dat dovadă de un comportament excepțional de merituos înexercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Națiunilor Aliateîn lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie și august1944, Națiunea sa, aflată sub dominația unui regim dictatorialasupra căruia Regele nu avea niciun control, aliindu-se cuagresorii germani, el, Regele Mihai I, a reușit să dea țel,direcție și inspirație forțelor interne, necoordonate până atunci,care se opuneau conducerii dictatorului”.

„Deși capitala era încă dominată de trupele germane, pe 23 august1944, în culminarea eforturilor sale, el însuși, din proprieinițiativă și fără a se gândi la siguranța personală, a datsemnalul unei lovituri de stat ordonând gărzilor palatului său să-laresteze pe dictator și pe principalii lui miniștri. Imediat după,într-o inspirată proclamație către țară, adresată la radio, el ainformat Națiunea despre decizia lui de a scoate România de subjugul nazist și a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelorgermane și să ucidă soldații, să-i ia prizonieri sau să-i alungedin țară. Puși în fața acestui frontal și puternic act din parteasuveranului lor, răspunsul poporului român și al Armatei Române afost imediat și din toată inima. Rezultatul: în doar câteva zile,cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de subcontrolul nazist, și principala linie a rezistenței germane pefrontul de sud-est a fost retrasă cu cinci sute de kilometri sprenord-vest. Prin judecata lui superioară, prin îndrăzneala acțiuniisale și prin înaltul caracter al conducerii sale, Regele Mihai I aavut o contribuție extraordinară la cauza libertății șidemocrației”, a mai menționat Harry Truman, potrivit ambasadeiSUA.

De asemenea, ambasada a transmis textul înscris pe placa aflată peMemorialul Holocaustului din București: „Holocaustul în România,1940-1944. În timp ce Germania nazistă, aliații și colaboratorii eiimplementau planurile de distrugere a evreilor europeni, care vorfi cunoscute sub numele de Holocaust sau Shoah, statul român adezlănțuit propria persecuție sistematică a evreilor care a fostanticipată de legislația antisemită a anului 1940. Pogromurile dinDorohoi și Galați, din iunie 1940, cele din București, din 1941, șiIași din iunie 1941, au lăsat în urmă mii de morți și au marcatînceputul distrugerii organizate a evreilor români. În octombrie1941, regimul Ion Antonescu a început deportarea evreilor dinBasarabia și Bucovina în Transnistria, declanșând genocidul, cuscopul eliminării populației evreiești a țării. Între anii1940-1944 statul român a fost responsabil pentru moartea a celpuțin 280.000 de evrei români și ucraineni. De asemenea, 25.000 depersoane de etnie romă au fost deportate în Transnistria, unde11.000 au pierit. În primăvara anului 1944, autoritățile maghiarede ocupație din regiunile de nord-vest ale României au deportat135.000 de evrei transilvăneni la Auschwitz, unde au fost omorâțide Germania nazistă. Națiunea română și guvernul ei au ridicatacest memorial ca un loc permanent de amintire și ca un avertismentadresat generațiilor viitoare”.
Co-președinții USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, i-au transmis,vineri, o scrisoare ambasadorului SUA la București, MarkGitenstein, solicitându-i să se exprime în legătură cu declarațiafăcute de președintele Traian Băsescu despre Regele Mihai.

Scrisoarea celor doi lideri ai USL amintește de afirmațiile luiTraian Băsescu la adresa Regelui Mihai, acesta spunând despremonarh că „a fost slugă la ruși” și că gestul de a abdica a fost otrădare.
Ponta și Antonescu apreciază, în scrisoare, că declarațiilepreședintelui au minimalizat rolul mareșalului Ioan Antonescu îndeciziile luate și au încercat „mutarea vinovăției exclusiv în zonaRegelui Mihai, în ciuda realității consemnate și de surseleistorice, dar și de pozițiile publice exprimate de parteneriioccidentali ai României”.

Cei doi amintesc că declarațiile lui Băsescu au generat reacții”virulente” în societate și apreciază că „voci respectabile” aucondamnat „aceste absurde alegații și jigniri”.
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1 TV, cădecizia Regelui Mihai de a abdica a fost „un act de trădare”, eladăugând totodată că relația sa de apropiere cu prințul Paul a fostun gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.
„Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mareact patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naționalal României. Din partea regelui. Acesta este punctul meu devedere”, a spus Băsescu.
„Vedeți, noi încă nu ne așezăm corect valorile. Spre exemplu,pentru noi toți și pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil deHolocaust împotriva evreilor și a țiganilor, ducerea lor înTransnistria, nu știu ce. Nimeni nu spune că statul român avea unșef de stat atunci. Ăsta (mareșalul Antonescu – n.r.) era doarprim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alții îiconsiderăm criminali de război – șeful de stat și prim-ministru.Doar pentru că unul a fost slugă la ruși și a lăsat țara prinabdicare îl iertăm, de toate păcatele?”, a comentat Băsescu.
Întrebat dacă nu i s-a reproșat în întâlnirile cu Regele Mihaiapropierea față de prințul Paul, președintele a spus că relația cuacesta a fost pentru a proba faptul că nu are probleme în ceea ceprivește Casa Regală. „Eu am făcut un gest să probez că nu am nimiccu Casa Regală, pentru că Paul e parte a Casei Regale”, a spuspreședintele.

Declarațiile sale au fost criticate atât de către lideri politici,inclusiv membri ai PDL, cât și de către reprezentanți ai mediuluiacademic, ai societății civile și ai presei.
Președintele Traian Băsescu a refuzat, vineri, să facă vreoclarificare față de declarația sa referitoare la Regele Mihai,spunându-i unui jurnalist care a insistat cu întrebările pe subiectcă „tocmai la Bruxelles” nu poate „dormi” de clarificări.

Întrebat, în conferința de presă susținută la Bruxelles dupălucrările Consiliului European, despre reacția unor lideri dinRomânia referitoare la declarațiile sale cu privire la RegeleMihai, Traian Băsescu a răspuns: „Sunt o problemă internă. Dacăaveți întrebări în legătură cu Consiliul…”.
„Voiam să aduceți câteva clarificări”, a insistatjurnalistul.
„Tocmai la Bruxelles v-ați gândit că nu puteți dormi declarificări?”, a replicat șeful statului și a încheiat conferințade presă.
Miruna Badea, [email protected]

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...